Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2016, 09:29

Міністерство соціальної політики України планує монетизувати пільги

Екснародний депутат Верховної Ради України

Монетизація пільг означає, що замість безкоштовних чи дешевих послуг пільговики отримують від держави гроші, які платитимуть за ці послуги на загальних підставах. Протягом шести років Міністерство соціальної політики України буде впроваджувати проект «Моде

Міністерство соціальної політикиУкраїни планує монетизувати пільги, зробивши всю соціальну допомогу виключноадресною

Метоюпроекту є покращення результатів діяльності системи соціальної допомоги тасоціальних послуг в Україні для малозабезпечених сімей. Реформа соціальнихвиплат буде базуватися на трьох принципах: ефективності, адресності тамонетизації. На першому етапі реалізації мають бути ліквідовані всі неефективніпільги. Нараз їх точна кількість не відома.

В Українібільше 40 категорій громадян, які отримують пільги. За оцінками експертів дляфінансування усіх пільг, передбачених чинним законодавством України, необхіднасума, що перевищує обсяг бюджетних коштів, які виділяються на фінансуваннязараз. За різними оцінками для надання усіх існуючих пільг державі потрібно від180 до 500 млрд грн.

Вартозазначити, що певні кроки у напрямку реформування системи надання та облікусоціальних пільг вже зроблено. Наприклад, з 2003 року в Україні булозапроваджено Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право напільги (ЄДАРП). У цьому реєстрі зафіксовано 13,2 млн. одержувачів пільг, 26мільйонів посвідчень (тому що одна людина часто має право одночасно на різнікатегорії пільг).

Післяусунення неефективних пільг уряд планує перейти до адресної допомоги імонетизованих пільг. З одного боку необхідно буде провести моніторинг за рівнемдоходів людей, які претендують на пільги, а з іншого – об’єднати всі видидопомоги в одну програму соціального захисту зі створення єдиної бази даниходержувачів.

В нашійкраїні вже були зроблені перші кроки у реалізації реформи з монетизації пільг.Наприклад, Львівська та Волинські області впроваджували пілотні проекти. Причомуексперимент по монетизації всіх пільг з оплати електроенергії у Волинськійобласті можна вважати успішним. Заборгованостей з виплат та оплати немає.

Ідеямонетизації пільг перенесена в Україну з країн Європейського Союзу і США.

Доречі,Україна – єдина країна пострадянського простору, де найбільшою мірою збереженосистему пільг, що сформувалася здебільшого за часів СРСР та у 1990-і роки. Іншікраїни колишнього СРСР, які також успадкували радянську систему пільг тапривілеїв, врешті вдавалися до її скасування чи реформування – заміни пільггрошовими виплатами та/чи адресною допомогою.

КраїниПрибалтики скасували пільги практично одразу після виходу зі складу СРСР.Білорусь, Киргизстан, і навіть Росія, вдалися до реформування системи пільг вжеу 2000-х роках. При цьому мета і механізми реформування, попри певні спільніриси, а також наслідки реформи різнилися в різних країнах.

Перевагамипереходу на систему монетизації пільг є те, що грошова виплата розраховуєтьсяна норму послуги, а пільговик платитиме за фактичне її споживання. Монетизаціяпільг покращить фінансовий стан підприємств, які надають пільгові послуги,наприклад такі, як транспортні компанії.

Загалом жесистема монетизації сприятиме прозорості використання бюджетних коштів.

Останні записи