Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2016, 09:27

Вирішення проблем фінансового навантаження на українські підприємства

Екснародний депутат Верховної Ради України

Підприємства зможуть реструктуризувати до 200 млрд грн. проблемної заборгованості, що становить близько чверті загальної заборгованості корпоративного сектору України.

Законопроект 3555 - це вирішенняпроблем фінансового навантаження на українські підприємства

Колиекономіка згортається, то закономірним наслідком є – криза тотальних взаємнихнеплатежів. Законопроект №3555 «Про фінансову реструктуризацію» включений допорядку денного третьої сесії Верховної Ради і направлений на те, щоб розмотатицей платіжний клубок.

Основназадача законопроекту, якщо компанія-боржник є потенційно життєздатною (що маєбути підтверджено звітом незалежного експерта) — можливість уникнення ризикубанкрутства та повернення до стабільної діяльності.

Кредиторамитакої компанії-боржника можуть бути, як банки України, так і ФГВФО, а такожзвичайні контрагенти.

Результатамиреструктуризації можуть бути:

· Переглядстроків погашення, розміру процентних ставок чи інших умов кредитного договору;

· Наданнянового фінансування боржнику;

· Списаннячастини боргу;

· Змінаструктури корпоративного управління боржника;

· Вжиттяінших заходів, погоджених сторонами.

Такапрактика широко використовувалась у світі країнами, які пройшли через кризикорпоративного боргу: Великобританія, Австрія, Угорщина, Туреччина.

Українськийзаконопроект розроблено за участю експертів Світового банку та Європейськогобанку реконструкції та розвитку. За основу законопроекту №3555 було взятоуспішний «Стамбульський підхід» (Istanbul Approach), яким скористаласяТуреччина після глибокої фінансової кризи 2000-2001 років і який прописаний утурецькому законі «Про реструктуризацію заборгованості фінансового сектору ізмін до деяких законодавчих актів» від 31 січня 2002 року.

Туреччинадозволила компаніям, які не могли оплатити свої борги перед банками та іншимифінансовими установами, у зв'язку з економічною кризою 2001 року,реструктурувати борги за кредитами і при необхідності, надавали додатковийресурс боржнику.

«Стамбульськийпідхід» був застосований протягом 2002-2005 рр. За цей період булореструктуризовано борги 322 компаній, 221 з яких були великими. Сумареструктуризованих боргівстаном на кінець 2002 року становила близько 16% відзагального обсягу виданих кредитів в країні.

Сьогодні, фактичноми створюємо такі ж можливості на внутрішньому українському ринку по реструктуризації,які є в міжнародному праві, аналогічно яким нещодавно скористалася Україна при реструктуризаціїсвоїх зовнішніх зобов’язань.

Дляпідприємств це вирішення проблеми платоспроможності. Вони матимуть шансповернутись до успішної економічної діяльності, а для громадян – це збереженняробочих місць підприємствами, які виграли від реструктуризації.

Останні записи