Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.12.2015, 15:45

Успіх реформи децентралізації

Екснародний депутат Верховної Ради України

Успіх реформи децентралізації залежить від адаптації законодавства вже сьогодні під потреби об’єднаних територіальних громад


На сьогодні маємо прогресивні показники по створенню 159об’єднаних територіальних громад, які фактично випереджають час. Вони об’єдналимайже 800 рад із понад 1000 населених пунктів та більше 1,5 млн громадян,розроблені та затверджені Перспективні плани розвитку областей. Однак, чиннезаконодавство передбачає лише створення громад, а закони, які повною мірою мають забезпечити їх функціонування –відсутні.

Так об’єднані територіальні громади станом на сьогодні немають можливості: зареєструвати об’єднану громаду або ліквідувати старі ради,створити нові органи управління громадою чи створити власні комунальніпідприємства, також законодавчо не передбачено можливість надання населеннюадміністративних послуг об’єднаними громадами. При тому, що кожна сільська раданадавала понад 100 послуг, починаючи від звичайних довідок, і закінчуючипосвідченням прав на землю.

Ми не маємо права допустити, щоб таким чином ідеядецентралізації дискредитувала себе на самому початку.

Наразі потребують найскорішого прийняття законопроекти: №3106 (щодо особливостей державноїреєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб та їхправонаступництво), який було прийнято в першому читанні за основу іпроголосовано за скорочену процедуру підготовки законопроекту до другогочитання та законопроект №3510 (щодорозмежування земель на територіях об’єднаних територіальних громад).

Законопроект №3106має врегулювати відносини, що виникають у зв’язку з державною реєстрацієюновоутвореного та утвореного у результаті злиття, приєднання, поділу абоперетворення органу місцевого самоврядування як юридичної особи. Такожзаконопроект  усуне недоліки правового регулюванняправонаступництва об’єднаних територіальних громад та узгодить процедуриреорганізації.

Законопроект №3510врегулює питання передачі земель поза межами населених пунктів. До земелькомунальної власності будуть віднесені усі землі за межами населених пунктів вмежах територій об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно іззаконом та перспективним планом формування територій громад.

27 листопада вже прийняті в цілому закони №2983 (щодо механізму бюджетногофінансування на перехідний період), який має врегулювати питання державноїреєстрації та бюджетні відносини в процесі добровільного об’єднання громад  та №3490(щодо регулювання процедури складання проектів бюджетів ОТГ), який визначаєособливості формування бюджетів об’єднаних територіальних громад і дозволитьгромадам прийняти свій єдиний бюджет на 2016 рік.

Прийняття вказаних законопроектів та подальша комплекснаробота в частині передачі повноважень органів виконавчої влади об’єднанимтериторіальним громадам – це підґрунтя до того, що вже наприкінці 2017 року вУкраїні пройдуть ще одні місцеві вибори і до цього часу будуть створеніоб’єднані територіальні громади на 100% території країни.

Останні записи