Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.11.2015, 14:35

Верховна рада затримує реформи фінансового сектору

Екснародний депутат Верховної Ради України

На минулому тижні у парламенті відбувся «економічний день», в рамках якого розглядались інвестиційні, антимонопольні та дерегуляційні законопроекти. Ряд законопроектів стосувався фінансового сектору України.

Про це народний депутат від Блоку ПетраПорошенка, заступник голови Комітету з питань фінансової політики табанківської діяльності Руслан Демчак заявив у своєму коментарі, повідомляєпрес-служба депутата.

Як відомо, на минулому тижні у парламентівідбувся «економічний день», в рамках якого розглядались інвестиційні,антимонопольні та дерегуляційні законопроекти. Ряд законопроектів стосувавсяфінансового сектору України.

Як зазначив Руслан Демчак, за авторства його та інших членів комітету, в рамках реформування фінансового сектору Українина 2015-2020 рр., були внесені для прийняття законопроекти №2449, №2286а,№3111.

«На засіданні комітету фінансової політики табанківської діяльності законопроект №3111 був відправлений на доопрацюваннябільшістю голосів. Розгляд цього закону буде внесений в порядок денний Цільової команди реформ, яка збирається наплощадці НБУ. Законопроекти №2449 та №2286а були внесені до зали ВерховноїРади, але при сигнальному  голосуванні не вистачило голосів. Тому, щобзаконопроекти не були відхилені, мною як автором, було прийнято рішенняперенести їх розгляд на два тижні пізніше. І хоча всі три законопроектинаправлені на відновлення банківського сектору, основна причина відмовипідтримки, що обговорювалась у залі ВР – це незгода більшості депутатів ізполітикою керівництва НБУ» – зазначає Руслан Демчак.

Довідка:

Законопроектпро внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення та веденняКредитного реєстру Національного банку України, реєст. № 3111 .Створення Кредитного реєстру є зобов’язанням України відповідно до Меморандумупро економічну та фінансову політику, укладеного в межах спільної з Міжнароднимвалютним фондом програми в рамках Механізму розширеного фінансування. Проектзакону сприятиме зменшенню випадків кредитування пов’язаних осіб, що є вкрайважливо для стабільного розвитку банківської системи. Законопроект непередбачає ліквідацію приватних бюро кредитних історій, які функціонують вУкраїні, а навпаки – має на меті формування важливої складової системи обмінуінформацією, необхідною для здійснення кредитування. Така практика поширена якмінімум у 14 країнах Єврозони.

Законопроект про внесення зміндо статті 8 Закону України “Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації тареструктуризації банків”, реєст. № 2449 дає правоНаціональному банку не відносити банк до категорії проблемних танеплатоспроможних, у разі якщо погіршення його фінансового становища спричиненезростанням курсу іноземних валют до національної валюти України та/або формуваннямрезервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями.Є структурно важливим, що його реалізація спрямована насамперед на стабілізаціюроботи банківської системи України та посилення захисту прав інших кредиторівбанків.

Законопроектщодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами, реєстраційний №2286а. Він створює ефективні інструменти врегулювання проблемноїзаборгованості недобросовісних позичальників, нівелюючи високі ризики длябанків.

 

Останні записи