Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.11.2015, 13:25

Реформування української митниці за міжнародними стандартами

Екснародний депутат Верховної Ради України

Напевно такої колосальної корупції, яка існує на українській митниці, немає в жодній іншій сфері.

Напевно такої колосальної корупції, яка існує на українській митниці, немає в жодній іншій сфері.

Наразі Уряд України, у відповідності зміжнародним досвідом, має намір укласти угоду терміном на 2-3 роки з однією зєвропейських компаній, якій передадуть для спільного управління українськімитниці. Тобто буде подвійне паралельне управління та спільний прозорийаудит. 

До кінця тижня мають бути оголошений тендер такритерії, за якими буде запрошена іноземна компанія до співпраці.

Найбільш ймовірним партнером по даній реформіможе стати британська компанія Crown Agents, яка працює з клієнтами в більш ніж100 країнах. Її управлінські  компетенції полягають в широкому діапазонісекторів, забезпечуючи управління державними фінансами, гуманітарній таантикризових заходах, банківській справі та управлінні інвестиціями,закупівлями і логістикою, продовольчою безпекою, спрощення процедур торгівлі,охорони здоров'я, ІТ-консалтинг і навчання.

Необхідно зазначити, що співпраця Crown Agents ізукраїнськими чиновниками і  управлінцями триває понад десять років.Спеціалісти британської компанії надають консультації в різних галузях тапроектах. Наприклад, із останніх це – реалізація проекту «Гармонізація системидержавних закупівель в  Україні зі  стандартами ЄС», основною метоюякого є реформа системи державних закупівель відповідно до принципівЄС. Вартість проекту становить 4 млн. євро.

Реформування митниць має всесвітні приклади поЛатвії, Болгарії, Албанії, Індонезії, Південному Судану, Мозамбіку. Діяльністьміжнародних експертів направлена від початкових консультацій до повногоуправління всіма митними операціями в країні.

Наголошую, в Україні дана співпраця не означаєповного  управління іноземною компанією українською  митницею. Мовайде насамперед про надання консультаційних послуг із побудови ефективногокадрового потенціалу, автоматизації процесів, аналізу законодавчогозабезпечення та моніторингу вантажів у складі спеціальних операційнихгруп. Крім того, попередньо наголошувалось, що Кабмін хоче в порядкуексперименту віддати на першому етапі тільки 4 з 25 митниць в управлінняіноземній компанії (Закарпатську, Львівську, Волинську та Чернівецьку).

Досвід Болгарії показує, що залучення іноземнихекспертів протягом 2002-2010 року сприяло збільшення надходжень до бюджету(на 80%), що в грошовому еквіваленті становить 2  млрд. євро. За три роки реформування латвійської митниці, обсяг стягнутихподатків і  мит зріс за різними підрахунками на 90%. 

За словами експертів, абсолютно реально післяпроведення тендерних процедур запустити пілотний проект вже з січня 2016 року,а до квітня можливо повністю реалізувати процес залучення іноземців доспільного управління митницями.

Останні записи