Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.10.2015, 15:12

Зниження облікової ставки НБУ до 22%

Екснародний депутат Верховної Ради України

Зниження облікової ставки стало можливим завдяки уповільненню інфляції в країні та стабілізації ситуації на фінансових ринках, зокрема, збалансованості та відновленню рівноваги на валютному ринку.

«Національний банк України продовжує пом'якшеннягрошово-кредитної політики, розпочате минулого місяця. Поступовий відхід відполітики "дорогих грошей" стає можливим завдяки стійкому зниженнюризиків для цінової стабільності в Україні», - пояснює регулятор.

У липні-серпні була зафіксована дефляція, абазова інфляція була близька до нуля. Проведення виваженої монетарної тафіскальної політики дозволило знизити інфляцію попиту, стабілізувати валютнийринок і знизити інфляційні очікування. Останньому сприятимуть завершенняоперації реструктуризації суверенного боргу України, продовження ефективноїспівпраці з Міжнародним валютним фондом і підтримка з боку інших міжнароднихпартнерів.

Зниження облікової ставки стало можливим завдякиуповільненню інфляції в країні та стабілізації ситуації на фінансових ринках,зокрема, збалансованості та відновленню рівноваги на валютному ринку.

За інформацією Голови НБУ, з початку 2015регулятор викупив на міжбанку понад $ 1,3 млрд. А після того, як в країнупочала заходити валютна виручка запровадив практику проведення валютнихаукціонів, на яких з минулого тижня викупив вже $ 80 млн. Крім того, зараз вУкраїні працює місія Міжнародного валютного фонду, за підсумками якої владарозраховує отримати третій кредитний транш у розмірі $ 1,7 млрд.

«У підсумку золотовалютні резерви НБУ повиннівирости до $ 15 млрд. - Перевищити три місяці імпорту країни. План до кінцяроку: наростити розмір резервів до $ 18 млрд.», - підкреслила Валерія Гонтарєва.

Нагадаємо, що наприкінці серпня цього року слідомза звісткою про реструктуризацію зовнішнього боргу України, Національний банкУкраїни повідомив про зниження облікової ставки з 30% до 27% і анонсував їїподальше зниження при збереженні спокійної ситуації на ринку. З початку року зприводу високої облікової ставки було багато критики на адресу НБУ. Але це буловимушене рішення щоб вгамувати лютневу девальвацію гривні. Фактично це сталопершим зниженням облікової ставки за останні два роки.

Повторне зниження облікової ставки є в ціломупозитивним сигналом для економіки України і зокрема для банківського сектору,підтвердженням комплексу послідовних заходів, спрямованих на виконання цілейНацбанку зі сприяння відновлення економічного зростання.

Тобто прогнози НБУ стосовно стрімкого зниженняінфляції в Україні до 12% до кінця 2016 року є більш оптимістичними, ніжочікувалося.

В довгостроковій перспективі зниження обліковоїставки сприятиме покращенню ситуації на макроекономічному рівні і власне даєпідстави говорити про нові тенденції до кредитування економіки банками.

Останні записи