Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2015, 18:56

Зниження облікової ставки НБУ до 27%

Екснародний депутат Верховної Ради України

Слідом за звісткою про реструктуризацію зовнішнього боргу України, Національний банк України повідомив про зниження облікової ставки з 30% до 27%

З початку року зприводу високої облікової ставки було багато критики на адресу НБУ. Але це буловимушене рішення щоб вгамувати лютневу девальвацію гривні. Відсьогодні, слідомза звісткою про реструктуризацію зовнішнього боргу України, Національний банкУкраїни повідомив про зниження облікової ставки з 30% до 27%.

Фактично це першезниження облікової ставки за останні два роки!

Однак, вже почалисяточитись дискусії щодо незначного її пониження. Треба зазначити, що з огляду наситуацію в Україні, а також світові ринки і зокрема ситуацію з Китаєм, рішенняНБУ є в цілому позитивним сигналом для економіки України і зокрема длябанківського сектору, підтвердженням комплексу послідовних заходів, спрямованихна виконання цілей Нацбанку зі сприяння відновлення економічного зростання.

Облікова ставка єбазовою відносно інших відсоткових ставок Національного банку України, зокремаза нею здійснюються операції з підтримки ліквідності банків на тендерах зрефінансування.

Також це сигналдля громадян про поліпшення ситуації на валютному ринку та стабілізаціяінфляційних очікувань.

НБУ прогнозуєстрімке зниження інфляції в Україні до 12% до кінця 2016 року.  У 2017 інфляція повинна скласти вже 8%, в 2018- 6%, а в 2019 вийти на рівень 5%.

За запевненнямВалерії  Гонтаревої, НБУ прогнозує подальшепониження облікової ставки, яка буде на кілька процентних пунктів більше рівняінфляції.

В довгостроковійперспективі зниження облікової ставки сприятиме покращенню ситуації намакроекономічному рівні  і власне даєпідстави говорити про нові тенденції до кредитування та інвестиційних вливаньзовнішніх партнерів.

Додатково ізпозитивних тенденцій ­ заданими НБУ за три тижні серпня обсяг депозитів у гривні виріс ще на 1,7мільярда гривень. Наразі громадяни зараз зберігають у банках більше, ніж напочатку року.

Останні записи