Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.08.2015, 19:13

Всі наші проблеми від бідності і некомпетентності

Екснародний депутат Верховної Ради України

Що відбувається сьогодні ви бачите. Парламент змінився. Він відображає стан сьогоднішнього українського суспільства.

Ваші перші враження коли потрапили впарламент?

Я довго до цього йшов. Перше враження, колиприймали присягу, емоційне – захоплювало подих.

Я пам’ятаю трансляцію засідання 1990 року, коли приймаласядекларація про незалежність, Парламент виглядав по-іншому – всі депутати вділовому одязі, в залі тиша – абсолютне дотримання регламенту. Що відбуваєтьсясьогодні ви бачите. Парламент змінився. Він відображає стан сьогоднішньогоукраїнського суспільства.

Це добре чи погано?

Не можу сказати, що це критично, але рівеньнизький.

Якщо парламент відображає стансуспільства, на Вашу думку, чи можна стверджувати, що в нашому суспільстві тежвідсутня системність?

Так, і якість людей аналогічно це відображає.

А чого не вистачає українськомусуспільству?

Всі наші проблеми від бідності інекомпетентності.

На Вашому офіційному сайті зазначено, щоВи ніколи не забуваєте місто, в якому народилися. Ащо саме Ви зробили для рідного краю?

Існує Фонд сприяння економічному розвиткурегіону.

Головною метою діяльності Фонду є підвищенняекономічного потенціалу Вінниччини шляхом практичної реалізації програмсоціального та економічного спрямування, а також підтримки відповіднихзаконодавчих змін й інноваційних стратегій. Сьогодні Фонд займається переважноінфраструктурними проектами: благоустроєм центральних площ міст, встановленнямдитячих майданчиків, підтримкою шкіл, ремонтом доріг. Також Фонд підтримуєтворчі та спортивні заходи для дітей і молоді.

Таким чином я намагаюсь допомагати своєму містуЛиповець, звідки я родом, та округу №18, який мене обрав.

В 2012 році від якої партії Вибалотувалися?

В 2012 році я був самовисуванцем. Тоді не булотієї політичної сили, яку б я був готовий підтримати. На момент виборів 2014року – ця сила з’явилась — це Партія «Блок Петра Порошенка».

В 2014 – БПП. Чому саме ця політичнасила?

Вибір партії має бути свідомим рішенням. Це першапартія, до лав якої я вступив в моєму житті. Очевидно, що Петро Порошенкоприйшов в політику не заради власного збагачення, а заради того, щоб навестилад у державі. Мені близька його життєва позиція. Петро Олексійович починав якбізнесмен і його життєві принципи співпадають з моїми.

Закон про реструктуризацію кредитів. Яктак вийшло, що Ви «відділилися» від БПП?

Я неодноразово наголошував, що у нашого комітету(як до речі, в багатьох інших парламентських комітетах) немає базовоїстратегії, реформування фінансового сектору країни, але вона є у мене в голові.Тим більше я приймаю участь в робочих групах, поза межами нашого комітету. Якщоя бачу, що закон не співпадає з тими ідеями та планами, які в мене вжевибудувані, як стратегічні, то я не буду його підтримувати.

Як взагалі Ви встигаєте читати такіоб’єми документів?

Спочатку читав, потім, зрозумівши, що фізично ценеможливо та, порадившись зі «старожилами парламенту», концентруюсь на законахсвого комітету. По іншим — читаю анотації, та шляхом телефонних дзвінків,зустрічей з депутатами, які їх писали, намагаюся зрозуміти ключові позиції, ітоді формую свою думку стосовно того чи іншого закону. Хоча, вважаю такупрактику нелогічною і неправильною. В парламенті величезна кількість законів.Для порівняння – в першому скликанні українського парламенту було десь 500законів за 5 років, ми ж 500 законів розглядаємо за півроку. Знову ж таки, цесвідчить про недосконалість системи законотворення.

Якими якостями має володіти сучаснийпарламентар? Що він має знати, яка освіта має бути, якісь особисті риси?

Перше – він має бути юристом. Друге –компетентним у тій галузі, в якій він спеціалізується (членом комітету якоговін є). Третє – повинен розуміти чого потребує відповідний ринок, бутипрактиком цього ринку. З особистих якостей – чесність , пріоритет країни напершому місці та стресостійкість.

Є така думка, що погано, коли до владиприходять олігархи, бізнесмени – краще, щоб це були люди з народу. Що Видумаєте на рахунок цього?

Це має бути не обов’язково бізнесмен. Наприклад,просто хороший, компетентний менеджер, управлінець. Якщо така частина народнихобранців була б домінуючою в цьому парламенті — вони задавали би тон. На жаль,зараз цього немає.

Яке Ваше ставлення до призначенняіноземців на державні посади в країні?

Я вважаю, що не потрібно ділити людей за такимикритеріями, як іноземці — не іноземці. Є інші критерії – компетентність іефективність. На прикладі команди грузинів, можна сказати – вони ефективні, бояк іноземці менш заангажовані. Є результати – це головне.

Як Ваша родина ставиться до Вашоїполітичної діяльності?

Абсолютно спокійно, в родині цього навіть непомічають. Моє життя не змінилося.

Руслане Євгеновичу, ким Ви мріяли стати вдитинстві?

Як це не банально – політиком. Взагалі, будь-якесуспільство тримається на трьох «китах»: ідеологія, держава і господарювання. Взалежності від того, яка складова домінує у визначений історичний період – тудий перетікають успішні люди. Моє дитинство пройшло в Радянському Союзі, тодіпоняття успішності було таким: є органи виконавчої (партійної) влади, і ти, абибути успішним, мав бути першим, другим, третім партійним секретарем. А в 90-тіроки це трансформувалося в інше поняття: бути успішним – значить бутибізнесменом. І це нормально для чоловіка бути успішним. В дитинстві меніздавалося, що успіх – це бути в партії. Мені не була близька сама ідеологія –мені була близька стратегія успіху.

Чому пішли вчитися саме на інженера, апотім на економіста?

Тому, що в мене математичний склад розуму. Япостійно займав призові місця на олімпіадах. Я не знаю, може це булопродиктовано інтуїтивно-адаптивним підходом до життя – але по духу я все такибільше економіст.

Хто ваші батьки за освітою?

Вчителі. Мама — вчитель початкової школи, батьковчитель фізкультури.

Хто Ваша дружина? Як познайомились?

Дружина – моя однокласниця. Зустрічалися протягомостаннього року школи, потім одружилися. Ми разом 25 років. Ми з дружиною зодного соціального класу: у нас схожі умови життя, зростання, одні життєвіцінності, — в цьому секрет сімейного довголіття.

Які головні якості Вашої дружини?

Вірність сім’ї.

Чому навчаєте своїх дітей, які поради їмдаєте?

Важливо створити можливості для їхсамореалізації. Батьки не мають нав’язувати свої принципи, хоча це не завждивиходить. Моя задача як батька — дати їм гідну освіту, можливість відвідуватирізноманітні гуртки, які вони хочуть. Давати їм відчуття того, що в них є друг,в моїй особі, який завжди порадить як краще.

А чому діти Вас вчать? Скільки їм років?

16,12 і 10. Вони знають по 5 мов. Краще за менерозбираються в IT-технологіях.

Чим Ви любите займатися у вільний час,якщо є він у Вас?

Дуже люблю не просто подорожувати, а отримуватицікаві враження від цих подорожей: навчатися, запозичувати цікаві ідеї в іншихкраїнах та намагатися їх впровадити у нас.

Які якості найбільш всього Ви цінуєте вчоловіках?

Дотримання слова — «сказав-зробив», це дужеважливо. Це базовий принцип у чоловічих взаємостосунках, який переноситься врізні галузі та сфери.

А в жінках?

Створювати «плацдарм» для чоловіків. Матимудрість зробити так, щоб чоловік себе відчував комфортно.

Які книжки Ви читаєте і які можете порекомендувати?

Можу виділити двох авторів: Федір Достоєвський таГерман Гессе. Обидва автори мають схильність до філософського аналізу життя всвоїх творах. Я вважаю, що книжки, які потрібно читати людині має підказуватиїї внутрішній світ. Але рекомендувати можу обох цих авторів.

Плануєте повертатися в бізнес?

Я волів би займатися лише політикою, ходити доВерховної Ради. Але зараз дуже важка економічна ситуація в країні.

Які плани на майбутнє, ким Ви себе бачитечерез 5 років, чи є якісь політичні амбіції?

Так як склад особистості в мене більш системний,мені було б комфортніше бути у виконавчій владі. Я вважаю, що по кожній галузізаконотворчої діяльності мала би бути чітка стратегія, деталізований підхід,проектне планування, як в бізнесі. В парламенті мені зараз комфортно, але колив планах зробити щось глобально-реформаторське для країни, то це виконавчавлада.

Хто на Вашу думку має ініціювати такесистемне управління?

Рада коаліції, зокрема керівники комітетів маютьініціювати дискусію з Кабміном, Президентом, із залученням експертів.

Яку реформу вважаєте необхідною таважливою?

Суперважливо — реформа судового устрою, реформапо децентралізації, яка змінить суспільство докорінно. Також реформа силовогоблоку, правоохоронних структур, створення антикорупційного бюро. Люди мають небоятися жити. Має стати хорошим тоном — жити чесно. Також, вважаю за необхіднезробити таку систему оподаткування та дерегуляцію бізнесу, щоб працювати вУкраїні було цікаво для усього світу.

Скільки потрібно часу політику, щобзорієнтуватися в парламенті та звітувати перед суспільством?

Як сказав один із великих топ-менеджерів — 2місяці необхідно, щоб розібратися в будь-якій галузі, і півроку — щобсперечатися на експертному рівні з тими, хто займався даним напрямком все життя.

http://grushevskogo5.com/

 

Останні записи