Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.06.2015, 12:30

Про зміни до Закону щодо розбудови інституційної спроможності НБУ

Екснародний депутат Верховної Ради України

Порівняно із прийнятим у першому читанні закону №2742 щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України, комітетом з питань фінансової політики та банківської діяльності, додатково було внесено 162 правки – розказує депутат фракції Парт

Порівняно із прийнятим упершому читанні закону №2742 щодо розбудови інституційної спроможностіНаціонального банку України, комітетом з питань фінансової політики табанківської діяльності, додатково було внесено 162 правки – розказує депутатфракції Партії «Блок Петра Порошенка». В основному правки стосувалисьповноважень Ради НБУ, органу який включає представників призначенихПрезидентом, Верховною Радою та Кабміном і завданням якого є  контроль діяльності НБУ.

«Правки стосувались більшоюмірою саме Ради НБУ, оскільки на даний момент цей орган фактично не працює, яктого вимагає стабільна грошова система розвинутих країн та суспільство» -підкреслює Руслан Демчак, заступник голови комітету з питань фінансовоїполітики та банківської діяльності.

Прийняття даного закону єобов’язковою умовою Міжнародного валютного фонду щодо видачі наступного траншуу розмірі 500 млн. доларів на стабілізацію фінансової системи України і томудуже важливо, щоб до кінця цієї сесії Верховна Рада прийняла закон щодорозбудови інституційної спроможності НБУ.

Руслан Демчак пояснює, що інституційна незалежність полягає у закріпленніна законодавчому рівні положення, згідно з яким НБУ є самостійним і незалежнимдержавним органом, на який ніхто не зможездійснювати тиск. Закон дає можливість НБУ регулювати грошово-валютну політикубільш вдало.

«Щодо розподілу прибуткуНБУ. Наприклад, за попередній рік НБУ заробив 90 млрд. грн., які були вилученіще достроково у бюджет. І таким чином, як ми пам’ятаємо у лютому  2015 року, у Нацбанку не було ресурсу для стабілізаціїкурсу. Зараз же передбачається, що буде заборонено вилучати наперед авансовимиплатежами прибуток НБУ. І тільки після того, як закінчиться рік, буде проведеноаудит із залученням міжнародної аудиторської компанії, аж тоді прибутокрозподілиться в бюджет України. Таким чином, прибуток Національного банку впершу чергу буде спрямовуватись на його резерви, щоб він міг збалансовуватифінансову систему» - пояснює парламентар.

Серед інших змін закону:зменшення кількості членів правління НБУ з 11 до 6, скорочення кількості членівРади НБУ з 15 до 9 осіб. Також буде більш розширено функції контролю за аудитомНБУ. Для цього буде створена окрема аудиторська служба – Аудиторський комітет.

Отже, в цілому зміщуютьсяпріоритети діяльності НБУ, а також надаються нові можливості і повноваженнячленам Ради Національного банку.

Для пересічних українців,прийняття закону в першу чергу буде виражено в утримувані національної валюти взапланованих межах валютного коридору.  

Останні записи