Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.05.2015, 17:03

Діалог між владою та підприємцями продовжуються

Екснародний депутат Верховної Ради України

Проголосований в першому читанні законопроект №2004 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зменшення податкового тиску на платників податків)" підготовлено в рамках завдань поставлених перед Коаліційною угодою та планом реформ, покликаний

Проголосований впершому читанні законопроект №2004 "Про внесення змін до Податковогокодексу України (щодо зменшення податкового тиску на платників податків)" підготовленов рамках завдань поставлених перед Коаліційною угодою та планом реформ,покликаний поліпшити інвестиційний клімат та покращити загальний станпідприємництва.  

Документ передбачаєвключення до Податкового кодексу норми, згідно якої контролюючим та іншиморганам забороняється використовувати акт перевірки в якості підстави длябудь-яких дій до того моменту, поки платник податків під розпис не ознайомленийз результатами перевірки, зафіксованими в акті.

Так самозабороняється обробляти в інформаційних базах контролюючих органів дані пронаявність порушень у платника податків та/або змінюють задекларовані платникомподатків в деклараціях показники, до моменту, якщо податковеповідомлення-рішення не вручено підприємцю за результатами складання актаперевірки.

До сьогодні цепризводило до невідповідності показників та дає можливість здійснюватиперевірку контрагентів підприємства. Акти перевірки зазвичай базуються нависновках першої перевірки і в результаті порушується ділова репутаціяпідприємця, що сприяє відмовам його контрагентів здійснювати подальшігосподарські відносини.

Окрім того, законопроектомпередбачено дозволити контролюючим органам скасовувати податковіповідомлення-рішення і під час кримінального провадження. Документ дозволяєуточнювати обставини, за яких може бути застосований адміністративний арештактивів.

Зазначенедозволить платникам податків не чекаючи закінчення досудового розслідування покримінальному провадженню, яке може бути досить тривалим, здійснювати оскарженняприйнятих рішень за результати перевірки.

Такожзаконопроектом пропонується тимчасово, до 31 грудня 2016 року, звільнитиплатників податків від сплати штрафних санкцій зазначених у податковомуповідомленні-рішенні, на термін протягом 10 днів (після отримання податковогоповідомлення).

Податковіспрощення для малого та середнього бізнесу є однією з умов надання Україніінвестицій і фінансової допомоги, в тому числі від МВФ, тому прийняття даногозаконопроекту в цілому дозволить не тільки наблизитись Україні до європейськихстандартів ведення бізнесу, а й сприятиме налагодженню взаємодії влади табізнесу.  

Відповіднодо рейтингу дослідження Doing Business у 2015 році Україна поки посідаємалоприємне 96 місце (із 186 країн), хоча за 2014 і поліпшила свої показники,завдяки ряду законів, спрямованих на спрощення веденнябізнесу і підвищення гарантій прав власності.
Останні записи