Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.04.2014, 18:06

На вимогу кредитора

Екснародний депутат Верховної Ради України

Україна почала трьохрічний марафон із скорочення фіскального розриву

За три дні до завершення першого кварталуВерховна Рада схвалила другий за історію незалежної України секвестр державногобюджету.

Вперше це сталося в липні 2010 року, колиуряд скоротив видатки на 17 млрд. грн.  ідоходи – на 13,4 млрд. грн., щоб задовольнити вимоги Міжнародного валютного фондудля отримання кредиту в $15 млрд.  Новий бюджет, за яким країна буде жити в2014 році, є першим кроком назустріч трьохрічній консолідації державнихфінансів, так само запропонованій Міжнародним валютним фондом. Минулого рокудефіцит бюджету склав 4,5% ВВП. МВФ, що роками наполягав на оздоровленніукраїнських державних фінансів та скороченні фіскального розриву, дозволив зберегтицього року дефіцит на рівні тогорічного, переглянувши доходи та видатки бюджетуна основі реалістичних макроекономічних прогнозів.  Відповідно, в основу бюджету лягли прогнози3%-ого спаду економіки в 2014 році та інфляції в розмірі 12-14%. В результаті,видатки були скорочені на 25,5 млрд. грн., доходи – на 22,4 млрд. грн., адефіцит – на 3,1 млрд. грн. в порівнянні з попередньою версією бюджету.

Основне скорочення видатків припало на соціальністатті. Найболючіші зміни торкнуться працівників бюджетного сектору. Уряд вирішив відмовитися відзапланованого поетапного підвищення середнього розміру мінімальної заробітноїплати на 8,1% до 1301 грн. на кінець року. Натомість, він буде заморожений напоточному урівні – 1218 грн. За розрахунками уряду, цей крок дозволить зекономити6,8 млрд. грн.. на видатках на оплату праці працівникам бюджетної сфери. Також буловирішено скоротити 10% працівників державної влади, тобто на 24 тис. із 249тис. працюючих наразі держслужбовців. Зокрема, під звільнення підпадутьпрацівники Верховної Ради, Адміністрації Президента,Секретаріату Кабінетуміністрів,  апарату Ради національноїбезпеки і оборони, Державного управління справами, державних колегіальнихорганів і центральних органів виконавчої влади. За рахунок цього в держбюджетізалишиться 485,8 млн. грн..  Крім того,було вирішено тимчасово позбавити держслужбовців , прокурорів, суддів права наотримання премій за сумлінну працю та винагороду при виході на пенсію. Протеекономія на соціальних видатках не обмежиться лише держслужбовцями.  На додачу, уряд замінив допомогу з догляду задитиною до трьох років, яка становить 33 тис. грн.. при народженні першоїдитини і 132 тис грн. при народженні третьої та наступної дитини, одноразовоювиплатою при народженні дитини в розмірі 41,2 тис. грн. Це, в свою чергу,зекономить бюджету ще 3,5 млрд. грн.

Крім скорочення соціальних видатків,«затягнути пояс» доведеться й різноманітним галузевим міністерствам.Найсильніше – міністерству аграрної політики, міністерству енергетики тавугільної промисловості та міністерству охорони здоров’я. Загалом на видаткахміністерств уряд планує зекономити 26,3 млрд. грн.

Водночас новий бюджет розраховує на додаткові надходження за рахунокпосилення податкового навантаження. Зокрема, він передбачає відмову від запланованогорівномірного скорочення податку на прибуток з 18% до 16% до 2016 року таподатку на додану вартість з 20% до 17% в 2015 р. Також він передбачаєпідвищення акцизів на тютюнові вироби та алкоголь на 25%, на пиво – на 42,5% ізапровадження прогресивної шкали оподаткування доходів громадян. У результатізатверджений бюджет складає, як і в 2013 році, 4,5% ВВП або 68,5 млрд грн.

Проте , якщо уряд дотримуватиметьсядомовленостей з МВФ, поточний рік стане лише першим з трьох років фіскальноїекономії. Згідно заяви Фонду, в меморандумі, який покладений в основу кредиту на$14-18 млрд. , Київ і міжнароднаорганізація домовилися про відстрочення більш глибокого корегування фіскальної ситуації на наступні два роки. На 2015-16 рр. програма передбачає поступове корегуваннявидатків, темпи якого будуть співставні з темпами відновленняекономіки, а також забезпечення цільового захистувразливих верств населення.

На даний момент  середньострокова мета   скорочення фіскального дефіциту до рівня приблизно 2 ,5 % ВВП до 2016 року. 

 

Останні записи