На розгляд Верховної Ради України 29.04.24 внесено законопроєкт «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо врегулювання деяких питань відмови від прийняття спадщини спадкоємцем у випадку наявності вимог кредиторів за зобов’язаннями спадкодавця”. Згідно з чим пропонується внести до Цивільного кодексу України такі зміни: 

1) статтю 1273 доповнити частиною сьомою такого змісту: «7. Не допускається відмова від прийняття спадщини у випадку наявності боргів за зобов’язаннями спадкодавця перед кредиторами до їх задоволення в межах вартості майна, одержаного у спадщину, в порядку, визначеному цим Кодексом.»;

2) статтю 1274 доповнити частиною шостою такого змісту: «6. Не допускається відмова від прийняття спадщини у випадку наявності боргів за зобов’язаннями спадкодавця перед кредиторами до їх задоволення в межах вартості майна, одержаного у спадщину, в порядку, визначеному цим Кодексом.». 

Дана законодавча ініціатива спрямована на вирішення актуальних проблем, пов'язаних із передачею боргових зобов'язань померлої особи у спадок її спадкоємцям. 

Відповідно до чинного законодавства спадкоємці одержують не тільки майно спадкодавця, а й зобов'язання погасити його борги перед кредиторами в межах вартості успадкованого майна. Однак на сьогодні мають право відмовитися від отримання спадщини, наприклад у випадку коли у спадкодавця є непогашені борги. Згідно з чим, отримання спадщини є для спадкоємця економічно недоцільним.  

Запропоновані у законопроєкті №11220 зміни вносяться до статей 1273 та 1274 Цивільного кодексу України та забороняють спадкоємцям відмовлятися від прийняття спадщини у разі наявності боргів спадкодавця перед кредиторами. Ця норма спрямована на забезпечення гарантованого повернення кредитору непогашених боргів у процесі передачі спадщини з урахуванням заборгованості спадкодавця. 

Згідно з чим, наявні питання, на які слід дати відповіді:

Як саме може змінитися спадкове законодавство у разі прийняття законопроєкту №11220? 

По суті все залишиться як і було, законопроєкт є хайп і не більше, оскільки законно “борги передавались у спадщину” і до вказаного закону (частина 1 статті 1282 Цивільного кодексу). Тому ця новація лише дещо звужує права деяких спадкоємців. 

Зміни стосуються заборони відмовлятися від прийняття спадщини у тих випадках коли за спадкодавцем залишився борг перед кредитором і вказаний кредитор відомий. Такі зміни будуть стосуватися не усіх спадкоємців, а лише тих хто прийняв спадщину, тобто:

1) проживав постійно зі спадкоємцем на момент смерті останнього;

або

2) не проживав, але подав нотаріусу відповідну заяву про прийняття спадщини;

чи

3) не проживав, не подавав, але має право на обов'язкову частку у спадщині як  недієздатна особа. 

У будь-якому випадку слід знати, що при прийнятті спадщини, борг перед кредитором потрібно погашати не більше ніж у розмірі прийнятого у спадок майна. Наприклад: після смерті прийняв у спадщину кошти у розмірі 50 тис. грн., а борг перед кредитором складає 100 тис. грн. Тому у спадкодавця виникне обов'язок погасити борг виключно у розмірі вартості прийнятого майна, а саме 50 тис. грн. 

ВІДЕО БОНУС: ВРЕМЯ, МЕСТО ОТКРЫТИЯ НАСЛЕДСТВА, СРОКИ ДЛЯ ПРИНЯТИЯ, УСТАНОВЛЕНИЕ ФАКТОВ

Наразі діє норма, яка дозволяє відмовитись від спадщини. Якщо відмовитись від спадщини, то відповідно і кредитор нічого не отримує? 

На сьогодні є діючі наступні статті Цивільного кодексу які дозволяють спадкоємцю відмовитись від спадщини:

1273 право на відмову від прийняття спадщини;

- 1274 право на відмову від прийняття спадщини на користь іншої особи. 

Саме до них і будуть вноситись наступні зміни: “Не допускається відмова від прийняття спадщини у випадку наявності боргів за зобов’язаннями спадкодавця перед кредиторами до їх задоволення в межах вартості майна, одержаного у спадщину, в порядку, визначеному цим Кодексом.” 

Приклад: на сьогодні спадкоємець набуває право впродовж 6 місяців з дня смерті спадкодавця подати нотаріусу заяву про відмову від спадщини. А новий законопроєкт передбачає заборону у поданні такій відмові за наявності непогашеного боргу перед кредитором у межах вартості прийнятого у спадщину спадкового майна.   

У випадку відмови спадкоємця від спадщини, кредитор не втрачає своє право на погашення боргу. Лише ускладняються для кредитора таке погашення, оскільки вже кредитору після спливу одного року з дати смерті спадкодавця необхідно звертатися до суду з заявою про визнання спадщини відумерлої (стаття 1277 Цивільного кодексу), а без цього не вдасться погасити борг за рахунок спадщини. 

Чи варто взагалі панікувати? 

Відсутні підстави для паніки. Оскільки, якщо спадкоємець:

1) знає про борг спадкодавця, спадкоємець може не звертатися до нотаріуса для прийняття спадщини, тим самим не буде претендувати на неї і як наслідок на нього не буде розповсюджуватись заборона на відмову від спадщини;

2)  дізнався про борг вже після прийняття спадщини, тоді вже у нього виникає новий «квест» (1) з погашення боргу за рахунок спадкового майна або (2) вчинення інших дій у рамках діючого законодавства, щоб уникнути боргу при збереженні спадщини. А як це правильно зробити - це вже тема для іншої статті. 

Мова лише про кредитні борги, чи й інші? 

Мова йде про будь-які борги, у тому числі кредитні, іпотечні, комунальні, за іншими невиконаними грошовими (майновими) зобов'язаннями і т.п. 

З якою метою  було законопроєкт розроблено?  

З метою обходу кредитором тривалого по часу та ресурсам погашення боргу у рамках “відумерлої спадщини”, оскільки при наявності спадкоємця «відумерла спадщина» відпадає і тим самим легше стягнути борг зі спадкоємця за рахунок отриманого у спадщину майна. 

ВІДЕО В ТЕМУ: АРЕСТ НАСЛЕДСТВЕННОГО ИМУЩЕСТВА / ОТКАЗ НОТАРИУСА ВЫДАТЬ СВИДЕТЕЛЬСТВО О НАСЛЕДСТВЕ 

Кого утискатиме цей закон? 

Тих спадкоємців які гадали, що “борги у спадок не переходять”. 

Що буде, якщо невідомо про наявність кредиторів? 

Буде спадкоємцем прийнята спадщина без обов'язку з погашення боргу, оскільки кредитор не скористався своїм правом на погашення боргу за рахунок спадкового майна.  

В який термін мають наразі звернутись кредитори до спадкоємця з вимогою про сплату боргу? 

У кредитора є строк 6 місяців на пред'явлення вимоги спадкоємцям або нотаріусу з приводу погашення боргу. При цьому цей строк рахується коли кредитор дізнався про відкриття спадщини (смерть боржника). 

Якщо людина  не хоче прийняти спадщину із боргами, то що робити? 

У такому випадку людині просто не потрібно звертатися до нотаріуса щодо прийняття спадщини і тим самим вона не отримує статус “спадкоємця”. 

При прийнятті спадщини за фактом постійного проживання зі спадкоємцем на момент смерті або недієздатний стан спадкоємця - тоді вже у разі прийняття закону відмовитись від спадщини з боргами не вдасться. У цьому випадку вже спадкоємець набуде обов'язок звернутися до нотаріуса для отримання свідоцтва на спадщину. При цьому, за невиконання такого обов'язку відповідальність відсутня. А проблема організації погашення боргу за рахунок спадкового майна - буде покладена на кредитора.