Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2018, 10:50

Чому б нам не стати європейським Китаєм

Лідер Громадської ініціативи "Розвиток Середнього класу"

Якщо самі повіримо, що це можливо.

У нас все для цього є, крім бажання і впевненості в тому,що це можливо.

У нас є відмінне географічне положення, що дозволяє швидкоі ефективно доставляти різноманітні товари в Європу, на Балкани, на БлизькийСхід і в Азію.

Ми володіємо величезними площами родючих земель, які, приправильній організації та сучасних технологіях, дозволять забезпечити якіснимипродуктами харчування велику кількість наших сусідів і друзів.

За кількістю, різноманітністю і цінністю корисних копалин,які зберігаються в наших надрах, якості ґрунтово-кліматичних умов, Українавходить в топ-5 держав в світі.

24 мільйони достатньо кваліфікованого, а, найголовніше,  що швидко навчається і бажає працювати,працездатного населення. 10 мільйонів з яких не знають, чим себе сьогоднізайняти.

Потенціал у країни неймовірний. Питання в тому, що потрібнозробити, щоб цей потенціал реалізувати.

Стабільно зростаючий споживчий ринок Європи постійнопотребує різноманітних товарів широкого вжитку: продукти харчування; електроннідевайси; одяг та взуття; електропобутові прилади та сантехніка; меблі таспортивне приладдя; дитячі іграшки та багато, багато іншого.

Сьогодні, європейський ринок цих товарів заполонилиазіатські, і, особливо, китайські виробники. Витіснивши, або, принаймні, значнопосунувши традиційні європейські компанії.

За рахунок чого? За рахунок низьких, незважаючи на складнулогістику доставки, цін.

Покупець реагує на ціну. Довіряючи тому, що з її зниженням,якість залишиться тією самою. Але, чудес не буває. Китайський товар, значновигравши в ціні у європейського, значно ж йому програв в якості.

Європейський покупець виявився перед дилемою: що вибирати,-дешеве, але низькоякісне, або якісне, але дороге.

І, в цьому наш шанс. Шанс держави, що знаходиться накордоні з Євросоюзом, яка, при продуманій, і, найголовніше, вірно реалізованійполітиці, може стати найбільшим європейським виробником товарів широкогоспоживання.

Ми можемо навчитися виробляти широкий спектр споживчихтоварів досить високої, очікуваної європейськими споживачами, якості, за цінамиконкуруючими, з урахуванням логістики, з азіатськими.

Ще раз, - у нас все для цього є. Є необхідна сировина, якоїнемає у більшості країн світу. Є унікальні ґрунтово-кліматичні умови. Є вигіднегеографічне положення. Є працездатні, кваліфіковані і недорогі людські ресурси.Є, поки ще, значний науковий потенціал.

Немає, поки що, доброї волі, технологій та інвестицій. Але,як показує світовий досвід, найскладніше в цій зв'язці - добра воля. Все іншеми в змозі залучити.

Безумовно, замахнутися завтра на високо конкурентнізовнішні ринки, не навчившись виробляти якісну і недорогу продукцію -безглуздо.

Але, у нас є чудовий полігон відпрацювання технологій іпоступового нарощування виробничих потужностей - внутрішньоукраїнськийспоживчий ринок.

Цей ринок, за рахунок своєї хронічної незабезпеченості, набагато років вперед може стати локомотивом економічного розвитку України.Стимулюючи зростання виробництва сукупного національного продукту, щопродається, спочатку, українським споживачам, а, в подальшому, і споживачам назовнішніх ринках.

Цим шляхом, шляхом продуманого імпортозаміщення, шляхомстимулювання зростання власних внутрішніх споживчих ринків пішли, свого часу,більшість економічно розвинених держав. Цим шляхом, до речі, сьогодні йде іКитай.

Якщо сьогоднішня, а, скоріше, вже завтрашня українськадержавна влада, почне структурувати і розвивати внутрішній ринок, в країніпочне рости попит на широкий асортимент товарів і послуг. В Україну неминучехлинуть інвестиції. Вільних грошей у інвесторів багато, а перспективнихнезабезпечених ринків дуже і дуже мало. А слідом за інвестиціями прийдуть ісучасні технології.

Такі закони вільного ринку відкритих економік.

Що нам потрібно робити?

Для початку, зробити аудит всіх товарів та послуг, якимикористуються, або могли б користуватися українські споживачі.

Далі, зробити виміри споживання цих товарів і послуг надушу (per capita) населення. Порівняти ці показники з показниками інших,аналогічних українському, ринків, і визначити потенціал зростання споживанняцих товарів для українців.

По товарах, які мають значний потенціал зростання,продумати спеціальну політику держави, сегментувати їх в окремі, можливо нові,галузі національної економіки, які матимуть індивідуальні умовипротекціоністської політики держави, що стимулюють розвиток цих галузей.

Потенційний обсяг споживання товарів кожної галузі,відповідний потенційному обсягу можливого виробництва, стає показником, ціллюрозвитку кожної галузі, яка повинна бути досягнута за планову кількість років.

Буде рости попит на товари, буде рости стимул їхвиробництва, будуть збільшуватися інвестиції, необхідні для нарощуваннявідповідних виробничих потужностей.

Це і є передумови і результати зростання економіки України,так необхідні нам для становлення нашої держави, і значного поліпшення життялюдей в ньому.

Концепція, Цілі, Стратегія їх досягнення, ресурси і добра(але жорстка) воля. З чим з перерахованого у нас є проблеми?

Останні записи