Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.12.2017, 11:22

Куди може рухатися Україна?

Лідер Громадської ініціативи "Розвиток Середнього класу"

Все залежить від нас. Від нашого бажання змін, та готовності об'єднатись, заради власного майбутнього в державі Україна.

Правильна постановка питання на 80% визначає вірність відповіді, яку ми хочемо отримати.

Навіщо нам потрібна держава? Навіщо державі потрібні ми?Чого ми хочемо від свого життя? І чи може держава, в якої ми живемо, допомогтинам у поліпшенні нашого життя?

Більшість економічно і демократично розвинених країндавним-давно зрозуміли, що основною цінністю будь-якого розвиненогосуспільства, будь-якої розвиненої економіки, є люди. Саме вони, за допомогоюнеобхідних технологій і виробничих факторів, генерують додану вартістьпродукції. Саме вони ж, поряд з постійним зростанням доходів, є споживачамицієї продукції. В їх виховання, освіту, виробничі навички, здоров'я, культурнеі духовне самопочуття має сенс вкладати гроші і зусилля, тому, що саме вони єосновним джерелом економічного зростання своїх країн.

І ці гроші, ці зусилля в розвиток свого суспільства, вполіпшення життя людей в ньому, має вкладати держава - керуюча надбудова, якуми ж самі і створили.

Якщо спробувати відкинути все другорядне, те, що насправдіне є життєво важливим для нас, то стане очевидним, що ми просто хочемо добре жити. Жити високим, відповідним нашимочікуванням, рівнем і якістю життя. Де рівень життя - це обсяг матеріальнихблаг, які ми бажаємо отримувати, а якість життя - це ступінь соціального,культурного і духовного розвитку суспільства, в якому ми живемо.

Так влаштований сучасний світ, сучасні соціальні таекономічні закони, що рівень і якість життя людей в суспільстві залежать відсправедливості устрою держави, і від рівня його економічного розвитку.

Чим вище рівень соціального розвитку держави, чим більшекономічно розвинута і потужніша держава, тим краще живуть в ній люди.

Але, рівень і якість життя людей в суспільстві залежать нетільки від рівня економічного розвитку цієї держави. Вони залежать відсправедливості принципів розподілу результатів економічного зростання.

І, ось тут, дуже важливо дати собі відповідь: в якій країні,в якій завтрашній Україні ми хочемо жити?Якою має бути наша держава, щоб ми, її жителі, могли нею пишатися, і жити в нійповноцінним, забезпеченим матеріально і духовно, життям?

Якоюмає бути наша Україна через 10-ть, 20-ть років? Зтим, щоб концепція, образ нашої майбутньої України став тим орієнтиром, якийдозволить українському суспільству об'єднатися і вибудувати таку Системусуспільно-економічних відносин в країні, яка дозволить цей образ майбутньоїУкраїни реалізувати.

Правильно сформульовані питання допомагають отримати якіснівідповіді (Читайте: Куди рухається Україна?)

Українаповинна стати сучасною, економічно потужною, і соціально справедливою державою,в якій живуть забезпечені, культурно і духовно розвинені люди.

А для цього нам, в першу чергу, потрібно замінити тупиковуформацію олігархічних суспільно-економічних відносин в Україні, яка вже кількадесятиліть блокує економічний розвиток нашої держави, і стримує соціальнийрозвиток українського суспільства.

Нам потрібна заміна олігархічної моделі управліннядержавою, яка задля отримання надприбутків декількома людьми в країні, готоважертвувати життями мільйонів українців.

Ми повинні вирватися з розряду держав третього світу,основним призначенням яких є забезпечення високорозвинених країн дешевимиприродними і людськими ресурсами.

Ми повинні побудувати сучасну, демократичну, ліберальнудержаву, в якій гарантуються і дотримуються права і свободи ВСІХ громадян.

Ми повинні побудувати економічно потужну державу, тому, щов сучасному цинічному світі поважають тільки сильних. А, тільки розвиненанаціональна економіка дозволить забезпечити незалежну зовнішню політику, івисокий рівень соціального розвитку всередині країни.

Чи вважаєте, що все це нереально в наших умовах?

Запевняю Вас, що Ви помиляєтеся. Було б бажання, чіткерозуміння, що потрібно робити, і готовність діяти.

Ми далеко не перші, хто в своїй історії проходив подібнікатаклізми. І, більшість розвинених країн, пройшовши аналогічні проблеми свогожиття, зуміли вийти на новий, значно вищий рівень розвитку свого суспільства ідержави.

Все залежить від нас. Все залежить від того, коли дозрієукраїнське суспільство. Коли воно не просто перестане миритися з похмуримминулим, і продовжить з ним боротися, а буде готове створювати своє майбутнє.

Все повинно початися з Ідеї. З Концепції майбутньоїУкраїни, яку ми хочемо побудувати.

Навколо цієї Концепції почнуть об'єднуватися самі небайдужіі дієздатні. Спочатку нас буде 20-ть. Потім 200 тисяч. Потім 2 мільйони людей,що підтримують ідею нової України. Людей готових замінити діючу антисоціальнусистему влади, і створити нову, прогресивну і соціальну.

Все залежить від нас. Від нашої готовності об'єднатися, іспільно побудувати цивілізовану Україну.

Останні записи