Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.10.2017, 10:41

Відсутність системних змін в країні

Лідер Громадської ініціативи "Розвиток Середнього класу"

«Статистика - головний свідок того, що найгірше в українській економіці вже в минулому" - Петро Порошенко.

Президент України Петро Порошенко, під час виступу назасіданні Ради регіонального розвитку, що пройшов в стилі «back in СССР»,заявив: «... країна стає на шлях сталого розвитку. Ніхто і ніщо не зупинить нашупевнений рух вперед. Все буде добре".

«Статистика - головний свідок того, що найгірше вукраїнській економіці вже в минулому. Ми не просто вистояли, а заклали основудля стійкого розвитку », - додав він.

А, ось в цьому я не впевнений. Я не впевнений в тому, щокраїна знаходиться на шляху стійкого економічного і соціального розвитку, і дляцього була закладена впевнена основа.

Статистика, як писали автори «Дванадцяти стільців», знаєвсе. Особливо, статистика економічна.

У чому у нас проявляється економічний, підкреслюю,економічний розвиток?

Ось вона, ця статистика:

При зростанні реального ВВП України, який плановоочікувався на рівні 3%, до кінця року ми отримаємо, в кращому випадку, 1,5%.

При необхідних для стабілізації економіки 5-ти млрд доларівінвестицій на рік, в цьому році прийде не більше 1,5.

Промислове виробництво падає. Індекс промвиробництва за рікне просто не виріс, він впав на 0,5%

При плановій інфляції в 9,1%, індекс споживчих цін до кінцяроку може розкрутитися і до 15%

Реальні доходи різних категорій населення не ростуть. Нетільки через відсутність зростання економіки, а й з-за несправедливогорозподілу Національного доходу.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу до кінця рокускладе, майже, 6,5 млрд доларів.

З цієї причини продовжує девальвувати гривня. І, до якогорівня впаде її курс до кінця року, невідомо.

Розмір валового зовнішнього боргу України наближається до115 млрд доларів. А, це 115% від нашого ВВП.

Ось така ось, невтішна, статистика нашого зростання.

Але, це лише цифри. А, найголовніше: передумови длястабільного економічного зростання не створені. А, без цих передумов, безоб'єктивних економічних основ, будь-який розвиток буде ситуативним, і вкрайнестабільним. До чергової зовнішньої або внутрішньої кризи.

Структура економіки не змінена. Провідними галузямизалишаються сільське господарство, і низькотехнологічна сировинна переробнапромисловість.

Бюджетоутворюючі галузі монополізовані, і, за відсутностіконкуренції, не розвиваються, перебувають на межі застою.

Розвиток внутрішньоукраїнського споживчого ринку нестимулюється. Розвитком експорту держава системно не займається. Як результат,- відсутність інтересу у потенційних інвесторів, і можливого приходуінвестицій. Що, в тому числі, призводить до відсутності зростання ВВП.

Олігархічний, несправедливий принцип розподілуНаціонального доходу призводить до відсутності можливостей державних інвестиційв економіку, і до відсутності росту реальних доходів українців.

Низькі доходи українських жителів не дозволяють їмвідтворювати свої життєві сили, і гальмують економічне зростання держави.

Наведені, та й багато інших причин, вказують на те, що«основа для сталого економічного розвитку», на жаль, не створена. І, нас щечекають періоди нестабільності.

Все інше - білий шум.

Останні записи