Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.10.2017, 15:59

Блокчейн-Демократія В Україні

Лідер Громадської ініціативи "Розвиток Середнього класу"

Ми можемо стати однією із перших країн в сіті, які застосують сучасні технології прямої демократії

У відбірковій підгрупі на Чемпіонат світу з футболу, в якійзбірна України безвольно посіла 3-є, непрохідне місце, 1-е місце зайняла збірнаІсландії.

Команда невеликої острівної держави, з населенням всього в330 тисяч осіб, вже не перший рік дивує своїми футбольними досягненнями весьспортивний світ. Збірна, де немає переоцінених футбольних зірок, з року в ріквиявляється в лідерах європейського і світового футболу.

Гравці збірної Ісландії, які до недавнього часу булилюбителями, і поєднували футбол зі своїми основними професіями, грають зарадисвоєї країни, своїх співгромадян, і своїх сімей. Грають, борються, віддаютьсякожній грі, і отримують за це неймовірну підтримку ісландських уболівальників,які складають, практично, 90% всього населення.

І, в цьому дух країни, яка кілька років тому, за рахунокактивності народу, за рахунок його громадянської позиції, за рахунок механізмівпрямої демократії, зуміла з економічно і соціально відсталої державиперетворитися в високорозвинену, з одним з найвищих в світі показників «індексущастя населення ».

Фінансова криза 2008 року однією з перших в Європі вдарилапо Ісландії.

Обвалення економіки Ісландії було спровоковано накопиченнямтрьома найбільшими банками країни Landbanki, Kapthing і Glitnir високого боргув іноземній валюті. Головними кредиторами виступали британці і голландці. У2007 році зовнішній борг Ісландії досяг 900% від ВВП.

Крах світових кредитних ринків привів до банкрутства всіхтрьох банків, а, по суті, всієї країни. Уряд пішов у відставку, в 2009 пройшливибори. Новий уряд спочатку погодився слідувати вимогам МВФ і виплатити за 15років борги приватним банкам Великобританії (2,35 млрд. Фунтів) і Нідерландам(1,32 млрд. Євро). Але, проти виступив народ, почалися великі протести, і владазмушена була під тиском прислухатися до виборців. Був оголошений референдум, наякому 93% жителів відмовилися виплачувати борги своїх банкірів. МВФ заморозивкредитування, Євросоюз погрожував санкціями. «Нам говорили, що якщо ми неприймемо умови міжнародного співтовариства, то станемо північній Кубою. Алеякби ми погодилися, то стали б північним Гаїті », - констатував пізнішепрезидент Ісландії Олафур Рагнар Грімссон.

ГромадяниІсландії змусили до відставки прем'єр-міністра і весь уряд, який був замішанийв махінаціях.

У 2010 році народом була обрана асамблея для написаннянової конституції, щоб уникнути залучення в чергову банківську позику. Булообрано 25 осіб, які не мали ніяких політичних зобов’язань, які не були членамиполітичних партій. Єдиним критерієм для кандидата - підтримка, як мінімум, 30громадян країни. У число цих 25-ти чоловік увійшли юристи, журналісти, студенти,та просто інтелектуали. Конституція писалася прямо в Інтернеті. Установчі засіданняпроводилися онлайн, громадяни могли залишати свої коментарі і вноситипропозиції. Пізніше вона була прийнята на референдумі.

Такимчином, ісландці, проявивши політичну волю і громадянську позицію, завдалиістотного удару по всій номенклатурній системі, пов'язаной сталевими канатамизі світовими фінансовими акулами, олігархічними угрупованнями і спекулянтами.

Ісландія - одна з перших сучасних держав, якапродемонструвала всьому світу можливості ПРЯМОЇНАРОДНОЇ ДЕМОКРАТІЇ.

Це, з одного боку, лякає сьогоднішню політичну номенклатурув багатьох країнах світу, з іншого боку, дає приклад для наслідування народамцих країн, що дозволяє їм самим стати реальними управлінцями своїх держав.

Україна, в нинішніх політичних і соціальних умовах, можестати ще одним, дуже важливим, прикладом в світі, де механізми прямогонародовладдя стануть платформою для зміни сучасних засад політико-соціальнихпідходів в управлінні державами.

Сьогодні, в нашому світі розвинутих інформаційнихтехнологій, вже не потрібно придумувати механізми прямої демократії. Вони вжеіснують. Це - блокчейн-технології, що дозволяють кожному громадянину своєїкраїни безпосередньо брати участь в управлінні своєю територіальною одиницею, ідержавою в цілому.

Ідея технології блокчейн максимально проста - це величезнабаза даних загального користування, яка функціонує без централізованогокерівництва. Тобто, кожен учасник цієї бази, має можливість аналізувати всюінформацію, що знаходиться в цій базі, і може бути активним учасником її змін.Причому, інформацію, занесену в базу, ні знищити, ні змінити, заднім числом, неможна.

Вибори депутатів до місцевих та до Верховної Ради - немаєпроблем, - голоси всіх повноважних виборців будуть зафіксовані, їх змінити, абоанулювати, вже неможливо. І, в будь-який момент, будь-який громадянин можеперевірити правильність підрахунків голосів.

Ми мучимося з виборністю суддів, не довіряємо Системі, якависуває і стверджує суддів різних рівнів. Будь ласка, технологія блокчейндозволить робити це нам самим.

Вибори мерів, Президента країни. Ми не знаємо, - чи правдате, що за них проголосувало вказана кількість виборців. Ми не впевнені всправедливості дуже тенденційних і суб'єктивних комісій підрахунку голосів.Технологія блокчейн дозволяє здійснити перерахунок голосів кожному з нас, і вбудь-який момент.

Більш того, будь-який обраний функціонер, будь-якийпризначений чиновник, може бути знятий зі своєї посади нами, досить того, що бза це проголосувало в базі, припустимо, 50% від числа його виборців.

Більш, більш того, із застосуванням загальнодержавної базиблокчейн, до якої підключений кожен громадянин нашої країни, можна багато,стратегічно важливих для держави рішень, приймати всім народом. Ось вам -загальнонародний референдум.

Ось це - дійсно пряма демократія.

І грошей витрачати на кожні вибори, як це відбуваєтьсясьогодні, стільки не потрібно.

Інформацію в системі блокчейн неможливо підробити. Тому, щоінформаційна база знаходиться у кожного її учасника. І, тому, ця технологіяможе стати унікальною для розвитку нових (старих) принципів управліннядержавою.

Ви скажете - утопія ...

Але, ще кілька десятків років тому «відкрити мишкою вікна втелевізорі», теж вважали утопією.

Останні записи