Спілчани дуже схвально сприйняли ініціативу Генеральної прокуратури України щодо перевірки дій посадовців з ФПУ по незаконн ому відчуженн ю майна . Такі дії Прокуратури ми не вважаємо втручанням у діяльність профспілок, а розцінюємо як ефективні дії прокуратури за дотриманням законодавства при розпорядженні державним майном. 

Те, що органами прокуратури заялено в різнах регіонах 48 позовів всиляє надію, що злочинці будуть покарані, а  майно буде повернуто його законному власнику.

Але це тільки частина справи. За неповними даними інвентаризації, проведенної Фондом держмайна в 1997 році (№10-16-3252 від 01.04.1997р.), які є в нашому розпорядженні, такі зловживання відбувалися у всіх областях.

В переліку тих, що були незаконно «прихватизовані» чи ліквідовані значиться понад 250 обєктів. І це обєкти не тільки санаторно-курортного комплексу. Це і котельні, і автопарки, і магазини, і дитячі садки, і підсобні господарства….

Серед цього переліку значаться будинки відпочинку «Вітчизна», «Северський Донець», «Поділля», «Лісова пісня»; санаторій «Ялинка»; Туристичні бази «Донець», «Лугань», «Прикарпаття», «Святошино», «Пуща-Водиця», ім. Мокроусова, «Львівська»; ресторан «Турист», туристичний комплекс «Світанок», туристичні клуби «Факел» та «Медобори»; кафе «Турист» та «Космос»; туристичний готель «Крим» та інш.

Аби встановити куди поділися ці об’єкти достатньо проревізувати дані вказаної інвентаризації ФДМУта звірити їх з переліком тих, що були передані профспілкам у відання постановою Ради Міністрів Української РСР № 606 від 23.04.1960. 

Спілчани сподіваються, що перевірки з порушених питань будуть тривати і надалі, а розпочата справа буде доведена до кінця.