Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.04.2017, 15:02

"Громадська синергія" без енергії?!

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Які цілі переслідує проект «Громадська синергія: посилення участі громадськості в євроінтеграційних реформах», що фінансується ЄС?

Створити поновціннегромадянське суспільства в інтересах суспільства – ось основне завдання, якестоїть перед громадськими організаціями України. І в цьому, в рамкахімплементації Угоди про асоціацію, ми отримуємо суттєву допомогу від ЄС. Дляцього, тільки на 2017 рік ЄС виділило на розвиток громадянського суспільства черезфонд «Відродження» 2,7 млн. євро., з яких на проект «Громадська синергія:посилення участі громадськості в євроінтеграційних реформах» передбаченопорядка 300 тис. євро., і лише 15 громадських організацій із понад 60-ти, сталипереможцями цього конкурсу.  

Про чесність, прозорість та об єктивністьпроведення цього конкурсу іншим разом. Зараз мова піде про інше.  

На сьогодні в Україні існуєпонад 250 тис. громадських організацій. Їх вплив на суспільні процеси зростає зкожним днем. Представники від ІГС приймають участь в роботі різного родугромадських об єднань, об єднуючись навкого вирішення регіональних проблем, входять до громадськихрад при органах влади, приймають участь в роботі різних Платформ громадянскогосуспільства, тощо.  Одною з такихПлатформ є УС ПГС, яка створена в реалізацію положень Угоди про асоціацію міжУкраїної і ЄС і , яка вже зарекомендувала себе активним учасником на громадськомуполі країни. Саме тому, УС ПГС, разом з іншими Громадськими платформами, має усізадатки стати центром розбудови повноцінного громадянського суспільства вУкраїні.  

Оскільки, ми говоримо прогромадянське суспільство, якому відводиться значна роль на євроінтеграційномушляху України, ми маємо виходити з того, що таке громадянське суспільство маєіснувати не тільки в Києві серед членів, так званої, 15-ки УС ПГС чипрацівників фонду «Відродження», в Урядовому офісі чи Парламентскому комітеті,не кажучи вже про Європейський соціально економічний комітет. Мова має йти протаке громадянське суспільство, складовою частиною якого стануть регіональнігромадські осередки, як снова повноцінного громадянського суспільства України.  

Для розбудови поновцінногогромадянського суспільства України необхідно більш ширше залучати до роботирегіональні громадські організації та формування .  Така  розбудова має включати створення системноїмережи громадських центрів по Україні, яка б була здатна активіз увати діяльність громадських організацій, координ у ва ти їх ді ї щодо участі у виконанні пріоритетів Угоди проасоціацію, через громадський моніторинг , аналіз, ефективний суспільний діалог, інформування громадськості проєвропейські цінності і стандарти .  А це можна зробити лише за умови, коли ми з апочатку ємо створення інформаційно-просвітницьких центрів врегіонах України , мережа яких, і станеосновою створення повноцінно гогромадянського суспільства України .Це дасть змогу налагод ити зв’яз о к міжрегіонами і центром щодо здійснення ефективної взаємної комунікації , добитися ефективного обміну інформацією та проведеня якісного аналізу дій влади щодо своєчасного виконанняположень Угоди про асоціацію.  

Налагодженняінформаційно-просвітницької роботи серед регіонів, створенняінформаційно-просвітницьких комунікаційних центрів в регіонах для впровадженняєвропейських стандартів в соціально-економічній сфері, приведе до створеннядієвих механізмів комунікації між ІГС та владою на місцях,  дасть можливість більш об’єктивно проводитимоніторинг, аналіз виконання Угоди про асоціацію, більш ефективніше  впливати, через інститути громадянськогосуспільства, на пришвид ч енняпроведення реформ в Україні.  

Саме на вирішення поставленоїцілі, громадська організація «Громадська Палата України» і подавала проект наконкурс «Громадська синергія: посилення участі громадськості вєвроінтеграційних реформах», який фінансується ЄС, але організатори несприйняли цю ідею; фонд «Відродження» направив кошти ЄС на інші цілі.  

Виникає законне питання: «Длячого створена УС ПГС? Які цілі в подальшому нею переслідуються?». На цьомупоприщі виникає безліч питань, але мова про це іншим разом.

Останні записи