Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2016, 17:16

Щодо визначення неприбутковості профспілок та профоб'єднань

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Профспілки мають усі законні підстави діяти в межах тих положень, які передбачені законом про профспілки і, в зв’язку з тим, що зміни, стосовно нових критеріїв визначених Податковим кодексом неприбутковості громадських організацій не внесені в закон про пр

З 1 січня 2017 року змінюєтьсяпорядок визначення  неприбутковихпідприємств, установ та організацій.

Зокрема ст. 133.4.1. Податкового кодексу (закон №909-VIII від 24.12.2015) передбачено,що неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство,установа та організація (далі - неприбуткова організація), що одночасновідповідає таким вимогам:

1. утворената зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльністьвідповідної неприбуткової організації;

2. установчідокументи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їхчастини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників(крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членіворганів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

3. установчідокументи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковиморганізаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разіприпинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу,приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється наоб’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

4. внесена контролюючим органом до Реєстру неприбутковихустанов та організацій.


Якщо підприємства, установи таорганізації до 1 січня не приведуть у відповідність до вимог Податковогокодексу України свої установчі документи, а саме статути — мають сплачуватиподаток на прибуток.

 

Що стосується профспілок, як громадських організацій, то їх діяльністьрегулюється Законом України «Про професійні спілки, їх правата гарантії діяльності».  

 

Оскільки Податковим кодексом ( № 909-VIII від 24.12.2015 ) не внесено змін до Закону України «Про професійні спілки, їх правата гарантії діяльності», стосовно необхідності додатковихумов при отриманні профспілками неприбутковості, необхідно більш детальніше зупинитися нависвітленні питання, як же мають в цьому випадку діяти профспілки.

 

Згідно статті 4. Закону України «Про професійніспілки, їх права та гарантії діяльності» (надалі  - закон про профспілки) «Законодавствопро профспілки складається з Конституції України , Закону України "Про об'єднання громадян", цьогоЗакону, Кодексу законів пропрацю України та інших нормативно-правових актів, прийнятихвідповідно до них.

Закони та інші нормативно-правовіакти не можуть бути спрямовані на обмеження прав і гарантій діяльностіпрофспілок, передбачених Конституцією України, цим Законом, крім випадків,передбачених частиноюдругою статті 3 цього Закону.

Закон України"Про об'єднання громадян" застосовується до профспілок, якщо інше непередбачено цим Законом.»

 

Статт ею 1. закону про профспілки визначено, що «професійна спілка (профспілка) - добровільна неприбутковагромадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересамиза родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання)», тобто професійна спілка вже за статусом єнеприбутковою організацією і вона не потребує додаткового його визначення.

 

«Професійні спілки, їх об'єднання у своїйдіяльності незалежні від державних органів та органів місцевого самоврядування,роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітніі не підконтрольні.» Вони «самостійно організовують своюдіяльність, проводять збори, конференції, з'їзди, засідання утворених нимиорганів, інші заходи, які не суперечать законодавству.

Забороняєтьсявтручання державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадовихосіб, роботодавців, їх об'єднань у статутну діяльність профспілок, їхорганізацій та об'єднань» (стаття 12закону про профспілки).

 

Коли профспілки припиняють свою діяльність,  їх діяльність в такому разі регулюється статтею18 закону про профспілки, тобто коли таке рішення може прийматися, топрофспілки  мають «одночасно з прийняттямтакого рішення з'їзд (конференція), загальні збори приймають рішення провикористання майна та коштів профспілок, їх об'єднань, що залишилися післяпроведення всіх необхідних розрахунків, на статутні чи благодійні цілі.» Іншогозаконом про профспілки не передбачено, тобто передача майна та коштів профспілкиіншій неприбутковій організації чи перерахування до бюджету в законі про профспілки не передбачена.

 

Згідно статті 34 закону про профспілки:

«Профспілки, їх об'єднання можутьмати у власності кошти та інше майно, необхідне для здійснення їх статутноїдіяльності.

Право власностіпрофспілок, їх об'єднань виникає на підставі:

придбаннямайна за рахунок членських внесків, інших власних коштів, пожертвуваньгромадян, підприємств, установ та організацій або на інших підставах, незаборонених законодавством;

передачіїм у власність коштів та іншого майна засновниками, членами профспілки,державними органами або органами місцевого самоврядування.

Профспілки,їх об'єднання мають право власності також на майно та кошти, придбані врезультаті господарської діяльності створених ними підприємств та організацій.»

«Від імені членів профспілки розпорядженнякоштами, іншим майном профспілок, їх об'єднань, що належить їм на правівласності, здійснюють виборні органи профспілки або об'єднання, створенівідповідно до їх статуту чи положення (загальні збори, конференції, з'їздитощо)».


«Фінансовий контроль за коштамипрофспілок та їх об'єднань державними органами та органами місцевого самоврядуванняне здійснюється. Контроль за їх надходженням та витрачанням здійснюютьконтрольно-ревізійні органи, обрані відповідно до статутів (положень)профспілок, їх об'єднань.»

 

А оскільки у відповідності з статтею 12 закону пропрофспілки «професійні спілки, їх об'єднання у своїй діяльності незалежні віддержавних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавців, іншихгромадських організацій, політичних партій, їм не підзвітні і не підконтрольні.»,то вони «самостійно організовують свою діяльність, проводять збори,конференції, з'їзди, засідання утворених ними органів, інші заходи, які несуперечать законодавству.


Забороняється втручання державних органів, органівмісцевого самоврядування, їх посадових осіб, роботодавців, їх об'єднань устатутну діяльність профспілок, їх організацій та об'єднань» (стаття 12 законупро профспілки).

 

Таким чином профспілки мають усі законні підставидіяти в межах тих положень, які передбачені законом про профспілки і, в звязку з тим, що зміни, стосовно нових критеріїввизначених Податковим кодексом неприбутковості громадських організацій не внесенів закон про профспілки, вони не можуть розповсюджуватися на діяльність профспілок.

Останні записи