Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2016, 09:27

Нідерланди сказали «Ні» українській євроінтеграції. Що далі?

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Знаючи попередні результати проведеного референдуму в Нідерладах, який є не втішним для України, виникає потреба поспілкуватися з громадянським суспільством України, поговорити про те, а чи є в Україні воно, яка роль і значимість його в суспільних процесах

Знаючи попередні результати проведеногореферендуму в Нідерладах, який є не втішним для України, виникає потребапоспілкуватися з громадянським суспільством України, поговорити про те, а чи єв Україні воно, яка роль і значимість його в суспільних процесах країни, що щетреба зробити, аби наше громадянське суспільство стало більш дієвішим,впливовішим, як, скажімо, в Нідерландах, думку якого б поважала влада,прислуховувалася до неї і вона б носила народний характер.  

Відкриваючи дискусію з цього питання, оприлюднуюсвою переписку з членами Української сторони Платформи громадянського суспільства«Україна-ЄС», які, як на мене, залишились осторонь цього процесу і непідтримали мою позицію щодо активізації участі передової громадскості Україниперед референдумом в Нідерландах.  

Я, як член Української сторони Платформигромадянського суспільства «Україна-ЄС» підняв гостро питання перед членамПлатформи щодо необхідності активізації дій громадскості в Нідерландах накануніпроведенння там Референдуму по угоді про асоціацію.   Ось моє звернення надіслане електронноюпоштою: 21березня 2016 р. о 09:44 Громадська Палата   < palata@email.ua >   написав:  

"ШАНОВНІДРУЗІ!

Вважаю в цей час, коли Україна в очікуванні результатів нідерландськогореферендуму, що відбудеться  6 квітня, коли всі прогресивні українці вНідерландах переймаються долею цього референдуму, наща Платформа, як платформаз євроінтеграції, не може залишатися осторонь цього, надзвичайно важливого,процесу.

Проросійкі сили, різного роду представництва РФ,  досить потужно діють вНідерландах  проти України, використовуючи весь свій наявний там арсенал,авби зірвати позитивний процес української євроінтеграції.

Це питання стає надважливішим щй й того, що влада Нідерландів висловилася проте, що вона врахує результати референдуму 6 квітня, не зважаючи, що він єконсультативний.

Друзі! Під загрозою Угода про асоціацію "Україна-ЄС", а це значить,під загрозою існування і нашої з вами Платформи, яка має бути відповідальною загромадські євроінтеграційні процеси та черех це може втратити свій статус.

Діяти більш рішуче - це наша з вами прерогатива, а саме нашої Платформи, як передовогоавангарду громадскості України, що довірила нам представляти Україну в цьомупроцесі. Нам не пробачать нашої бездіяльності, тому треба діяли більш рішуче,включаючи більш широку громадскість України в цей процес.

Головним мають бути громадські публічні заходи, інформаційно-просвітницькаробота, тощо.  Але за браком часу, це треба робити вже сьогодні.

На мою думку, найефективним є участь громадських активістів в громадськихзаходах, що проводяться в Нідерландах.

Оскільки передові сили громадскості Нідерландів, проводять 3 квітня зібрання напідтримку  України в референдуму, вважаю, українська сторона має прийнятив ньому, терміново, сформувавши групу з бажаючих громадських активістів зУкраїни та долучитися до участі в мітингу в Амстердамі!

Якщо ми цього не зробимо, а нідерландці не пітримають Угода про асоціацію«Україна-ЄС», ми не матимемо морального права називатися УС ПГС «Україна-ЄС»

Це моя така особиста точка зору. Дякую!

З повагою, Петро Петриченко, голова ВГО "Громадська Палата України""  

Таке мое звернення до членів УС ПГСзалишилось без реагування з боку членів УС ПГС. На спільному засіданніПлатформи такая пропозиція не була сприйнята. Лише була реакція пані ЗоряниМіщук, яка, як мені здається, і є точкою зору інших членів Платформи. Ось вонатака:  

« Пане Петре!  

Дякуюза Вашу особисту точку зору і прагнення особисто відстояти європейськуінтеграцію.  

Висловлюнавзаєм свою.  

Колидивишся у сіре небо дощово-сніжного Києва, ідея поїздки у весняний Амстердам зйого квітучими тюльпанами, ще й з благородною місією порятунку європейськоїінтеграції, а отже й самої батьківщини, не може не приваблювати. Але моє раціоговорить мені, що було б надто самонадіяно пов'язувати поїздку моєї скромоїперсони зі змінами у ставленні голандців у тій кількості, що необхідна дляперелому ситуації.  .

Цеперсональне. Тепер про колективне. Нагадую, що на робочій нараді УС ПГС, Ви вжеозвучували ідею "десанту" УС ПГС в Амстердамі, але цей варіант буввідхилений з наступною аргументацією. По-перше, антиукраїнські сили залякуютьголландців тим, що через Угоду українці поповнять ряди "понаєхавших",а отже масовки за участю українців можуть як раз бути використані проти нас -дуже легко кадри мітингу використати як ілюстрацію, що пророцтво збувається - уже"понаєхалі", і провести асоціації між масовими простестами сирійськихбіженців і масовими заходами українців.   

По-друге,аналіз ситуації свідчить, що голандці не схильні довіряти думці заангажованихлюдей, тобто тих, які безпосередньо займаються європейською інтеграцієюУкраїни. Їм важливо почути тих, хто говорить з позиції інтересівНідерландів.   

По-третє,ефективність - це коли кожен (людина, організація) робить те, що найбільшевідповідає його завданням та сильним сторонам. Їхати в Голандію/стояти намітингу можуть і нечлени УС ПГС (для цього не треба бути "передовимавангардом" і кудись обиратися), більше того - з аргументу 2 випливає, щонаш статус швидше грає проти нас.   

ВУС ПГС є важіль, не доступний більшості інших українських експертів/організацій,які давно вже працюють над "нідерландською проблемою" - двостороннійорган, через який ми можемо вийти на цілу низку громадських організацій,профспілок та бізнес-об'єднань Нідерландів - інсайдерів, яких можуть послухатиінші голандці (хоча тут також є певні застереження: як члени ЕКОСОКу напевновони теж сприймаються євроскептиками як заангажовані). На нараді ми вирішилизвернутися до наших ЕКОСОКівських колег з листом про спільні дії (організуватиспільне звернення/заяву нідерландських учасників ЕКОСОКу), але, попри те, щопройшло більше тижня, справа, здається, з місця не зрушила (Ростиславе, чиварто чекати на якийсь перший драфт з твого боку?). Давайте, перш за все,зосередимося на виконанні наших домовленостей. Часу дійсно мало - ЕКОСОК не такийманевренний, щоб оперативно зреагувати на наш запит впритул до референдуму.  

Ащодо "морального права називатися УС ПГС «Україна-ЄС", то в кожногосвої критерії "моралі". Для Вас це поїздка в Нідерланди, без якої мивтратимо це право. А я, наприклад, вважаю, що його ще треба заслужити реальнимидосягненнями - підготовкою якісної оцінки ситуації з виконанням Угоди, успішнимлобіюванням створення дієвих механізмів консультацій з громадськістю,відстоянням важливих для суспільства змін у державній політиці і т.д. Це мояособиста точка зору і те, над чим я працюю в УС ПГС )).

Зповагою, Зоряна. »  

Далі. 

Результат ми знаємо – Нідерладнди сказали«Ні» нашим євроінтеграційним процесам, ми дійсно, як написала, пані Зоряні, незаслужили «реальними досягненнями досягненнями - підготовкою якісної оцінкиситуації з виконанням Угоди, успішним лобіюванням створення дієвих механізмівконсультацій з громадськістю, відстоянням важливих для суспільства змін удержавній політиці ...»  

Тому звертаюся до громадскої спільности долучитисядо дискусії!

Чи є в нас громадянське суспільство? Чи здатневоно діти більш рішуче?

Хто і як представляє громадскість України наєвропейському рівні?

Що нам далі треба робити, аби в країні було гідне,повноцінне громадянське суспільство!?!  

Багато інших питань чекають на реакцію івідповідь від громадянського суспільства.  

ПРОШУ!

Останні записи