Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2015, 20:16

Права громадян України і Асоціація з ЄС

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Угода про Асоціацію між Україною і ЄС набуває все більшого значення для країни і українських громадян. Адже основні її положення, в разі їх імплементації, мають принести суттєве покращення прав людини, забезпечення її основоположних свобод.

Угода про Асоціацію між Україною і ЄС набуває все більшого значення для країни і українських громадян. Адже основні її положення, в разі їх імплементації, мають принести суттєве покращення прав людини, забезпечення її основоположних свобод.

В розділі ІІІ «Юстиція, свобода та безпека» Угодипро Асоціацію між Україною і ЄС, зокрема передбачається здійснення тазапровадження в життя українців, таких важливих норма ЄС як:
  •   верховенств о права та укріпленн я інституцій усіх рівнів у сфері управління загалом та правоохоронних ісудових органів зокрема;
  •   зміцнення судової влади,підвищення її ефективності, гарантування її незалежності та неупередженості таборотьбу з корупцією;
  •   принцип поваги до правлюдини та основоположних свобод.
Юстиція, свобода, безпека – ці слова нам нагадуютьпро той величезний масив реформ, який Україні необхідно здійснити в цьому напрямку,якого величезного прогресу нам потрібно добитися, аби люди відчули себезахищеними, свободними та безпечними.

І ми віримо в перемогу, адже ми відчуваємопідтримку наших європейських партнерів і сподіваємося, що попри певним труднощам,народ України готовий їх здолати.

Дуже важливо зараззосередитись на структурних реформах та боротьбі з корупцією. Але для цього необхіднокардинально змінити систему управління державою, зокрема зосередитися навпровадженні значної частини рекомендацій європейських експертів вцьому питанні.

Суспільство очікує значних зрушень щодо реформування судової системи України та діяльності органів судової влади післянабуття чинності Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд».

Важливу роль в процесі боротьби з корупцією в суддівських лавах має відігратизапровадження незалежного бюджетного фінансування та забезпечення гідної оплатипраці суддів та працівників апарату суду.

Щодо реформування самої судової гілки влади, важливо швидке ухвалення зміндо Конституції України, які стосуються розділу «Правосуддя», із врахуваннямвисновку Венеціанської комісії.

Останні події розгляду резонансних справ виборчого процесу, сокрема поКривому Рогу, вказує на те, що прогресу судової реформи та верховенства права вкраїні поки що не відбувається, загалом поки що тут присутня політичнадоцільність того чи іншого рішення, а не справедливість правосуддя.

Що стосується забезпечення свободи слова в Україні, то тут хочь і відбулисяпевні зрушення на краще, але останнім часом прогреса в цьомі питанні немає. ЗМІпродовжують знаходитися під значним тиском фінансових і економічних інтересів,особливо під час виборчої кампанії. До сьогодні жодних ефективних кроків небуло вжито для створення громадського мовлення відповідно до міжнароднихстандартів.

Питання покращення суспільного клімату щодо більш позитивного сприйняттяУгоди про Асоціацію між Україною і ЄС, створення належних умов для їїреалізації, лежить в площині ефективної розбудови повноцінного громадянськогосуспільства, створення умов для розвитку та підтримки громадських ініціатив.

Позитивних змін в цьому плані слід очікувати від прийнятого нещодавно законущодо лібералізації дій громадських організацій та спрощенння системи реєстраціїгромадських формувань, залучення їх до публічних консультацій, широкої участі векспертній оцінці дій влади, до здійснення громадського контролю за діямивлади.

Як основним в цьому плані вбачається більш ефективна діяльність громадськихрад, утворюваних при органах виконавчої влади в Україні.

На наш погляд, саме громадські ради, як осередки громадянського суспільствакраїни, куди входять реальнодіючі громадські організації, які знають існуючіпроблеми на місцях, мають чимало плідних справ за плечима, здатні забезпечитиефективність дій громадянського суспільства щодо імплементації положень Угодипро Асоціацію між Україною і ЄС.
Останні записи