Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2015, 17:51

Громадянська платформа Україна-ЄС без громадскості

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Повноцінне Громадянське суспільство України, яке на сьогодні складається з понад 4 тисяч громадських організацій, зареєстрованих Міністерством юстиції України тільки на Національному рівні (всього ж по Україні діє понад 70 тисяч громадських організацій), ф

Ф ормування Платформи громадянськогосуспільства (ПГС) Україна-ЄС, має відбуватися увідповідності до статей 469-470 Угоди про асоціацію Україна-ЄС .

 

Здавалося б, все просто – Угода про асоціацію, стаття 469, пункт 2, денаписано: "...створюється Платформа громадянського суспільства. Вонаскладається з представників громадянського суспільства України, з одного боку,і з представників Європейського економічного соціального комітету (ЄЕСК), зіншого боку, і є форумом для них, з метою проведення зустрічей та обмінудумками".

 

І все, буцім-то, так і розпочиналося. В ході попередніх контактів було визначено, що чисельний склад ПГС складатиме 30осіб у рівній кількості (15+15) з обох сторін. Отже, ключовим завданнямустановчого процесу було забезпечити прозору та інклюзивну процедуру, в ходіякої із широкого кола громадських суб’єктів необхідно відібра ти 15представників, які б і увій шли б до першого складу ПГС з українського громадського кола .

 

7 листопада 2014 року відбулися Установч і збор и, в яких прийняло участь165 представників ІГС, яких було відібрано самопризначенним Оргкомітетом ізбільш ніж 400 громадських організацій, що виявили своє бажання приймати участьв Установчих зборах.

 

На цих Установчих зборах відбулося створення 15 робочих груп, напрямки роботи яких збігаються з ключовимизмістовними напрямками Угоди про асоціацію , та які отримали своїх координаторів та замісників. Терміндії мандату, наданого Установчими зборами обраним членам ПГС від України – одинрік.

 

Але легітимність проведення таких Установчих зборів викликало в суспільствівеликий сумнів, бо вони пройшли без належного Регламенту їх проведення,  без прозорої, демократичної процедуривисунення кандидатур, без їх обговорення та без прозорого підрахунку голосів. Небуло передбачено створення учасниками Мандатної комісії, Лічильної комісії, небуло публічного висунення, попереднього ознайомлення та заслуховуванняпретендентів на посаду кородинаторів робочих груп. Процес їх визначення таголосування за них відбулися в першому турі «в темну», шяхом кулуарнихдомовленостей, адже вони не були представлені і більшість з них, не були відоміприсутнім. Що однозначно вплинуло і на об єктивність голосування загалом.

 

Таким чином «узурпація влади», як кажуть відбулася, певним колом людей, якіі були в складі Оргкомітету, чи наближені до нього та ініціювали відбір саметих представників від громадських організацій, які і лобіювали їх інтереси привиборі координаторів.

 

Першими оговталися Федерація профспілок України (ФПУ) та Федераціяроботодавців України (ФРУ), які тимчасово залишилися поза процесом, але  заручившись підтримкою представників Європейського економічного і соціального комітету(ЄЕСК) ,корпоративно зібрались на Установчу зустріч вже 16 квітня 2015 року, самочинно фактичнооголосили себе складовою частиною Платформи.

 

Згідно з домовленостями ФПУ та ФРУ, в новому складі Платформигромадянського суспільства Україна-ЄС, має бути три представника відпрофспілок, три - від організації роботодавців та три - від групи "третіхсторін". Окрім того, ще шість представників запропоновано обрати під час,так званої, Генеральної асамблеї, яка має пройти  в листопаді п.р. Більше того, згідно з тими ждомовленостями, з шести представників, яких має обрати асамблея, один повинен представлятипрофспілки і один - організацію роботодавців.

 

Таким чином ігноруючи громадянське суспільство, самозванці запланували влистопаді 2015 року, на основі своїх домовленостей обрати новий склад Платформи,який буде чинним, тепер уже, протягом 2,5 років.

 

висновок та Пропозиції:

 

1. Повноцінне Громадянське суспільство України, яке на сьогодні складаєтьсяз понад 4 тисяч громадських організацій, зареєстрованих Міністерством юстиціїУкраїни тільки на Національному рівні (всього ж по Україні діє понад 70 тисячгромадських організацій), фактично залишилися поза межами новостворенноїПлатформи громадянського суспільства Україна-ЄС, що не відповідає статті 469,пункт 2 Угоди про асоціацію Україна-ЄС, створення якої, має бути переглянуте.

 

2. Аби забезпечити дійсне виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС, пропонуєтьсяпровести в листопаді п.р. Громадянський Конгрес України (ГКУ), за участі усіхбажаючих представників від існуючих громадських організацій України, де прийнятирішення щодо порядку створення, формату та подальшої діяльності Платформигромадянського суспільства Україна-ЄС, для чого необхідно:

 

- здійснити підготовчий процес щодо проведення Громадянського КонгресуУкраїни відкрито, прозоро, з інформуванням та залученням широкого колагромадскості.

 

- створити Оргкомітет з підготовки та проведення такого Конгресу;

 

- оговорити всі деталі повноцінної участі представників ІГС в Платформігромадянського суспільства Україна-ЄС;

 

- розробити Регламент проведення Конгресу;

 

- розробити та затвердити на Конгресі необхідні документи, які маютьрегламентувати подальшу діяльність Платформи.

 

 

Лише за таких обставин, можна буде вважати, що створення Платформигромадянського суспільства Україна-ЄС відповідатиме статті 469, пункт 2 Угодипро асоціацію Україна-ЄС, коли саме представники громадянського суспільства будутьповноцінною, демократичною складовою частиною Платформи  з української сторони.

Останні записи