Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2017, 08:12

Система, яка знає про Вашу декларацію, думки й життя більше, ніж Ви

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Технічний прогрес диктує свої правила. Незалежно від того, подобаються вони нам чи ні, ми повинні за ними грати. Арістотель говорив про те, що жити поза межами соціуму може лише нелюд або надлюдина. Якщо ми з Вами у ці дві категорії не потрапляємо та є зал

Технічний прогрес диктує свої правила. Незалежно відтого, подобаються вони нам чи ні, ми повинні за ними грати. Арістотель говорив проте, що жити поза межами соціуму може лише нелюд або надлюдина. Якщо ми з Вами уці дві категорії не потрапляємо та є залежними від технологій, законів і, навіть,електронного  декларування, необхідновміло використовувати можливості, які з’являються завдяки технічному прогресу. Паралельноважливо розуміти, як боротися з новими загрозами, що є наслідками цього прогресу. 

 

Яктехнології пов’язані з декларуванням та перевіркою декларацій?

 

У США вже понад 10 років дані у деклараціях фізичнихосіб перевіряють на спеціальному програмному забезпеченні. Податкова служба США(IRS) тааудиторські компанії користуються такими “новаціями” вже досить давно. Чому вУкраїні не застосовують такі технології для мене загадка. Думаю, це питаннянайближчого майбутнього.

 

Розповім, як це працює. Левова частка людей на Землімислить однаково. Тобто якщо людину попросити написати три будь-яких числа, тогенерувати ці цифри мозок буде за стандартним алгоритмом Z. Спеціальна програма (умовно назвемо її X-CODE) про алгоритм Z знає та розуміє, коли людина його застосовує.Отже...розуміє момент, коли хтось вказує вигадані цифри, тобто неправдиві дані.А вираховувати брехню наразі дуже важливо. Розповідаю чому.

 

Шахраї та технології

 

З розвитком технологій увсьому світі зріс рівень шахрайства. Прибутки від “обману” складають мільярддоларів щороку. У 2016 році майже 40% компаній світу постраждали від махінацій.Зрозуміло, що світ активно працює над тим, як запобігти обманам та шахрайськимдіям. Адже прибуток для шахраїв – це збитки для чесного бізнесу, пересічнихгромадян та держави.

 

Між іншим, надання сфальсифікованихданих для контролюючих державних органів та подання декларації з неправдивимицифрами – це теж шахрайство, яке серйозно переслідується українськимзаконодавством. Перспектива – 2 роки в’язниці.

 

Як боротися?

 

Тут поговоримо проможливості технічного прогресу. Аферистів та декларантів-брехунів здатенпереграти...штучний інтелект та спеціальне програмне забезпечення. 

 

Традиційні методианалізу даних вже давно використовуються для виявлення шахрайства. Вонипотребують складних алгоритмів та відповідного software, яке використовує даніз різних областей знань.

 

Першими галузями, яківикористали методи аналізу даних для запобігання шахрайству, ще у 1998 році булителефонні компанії, страхові та банки. Одним із ранніх прикладів успішноговпровадження методів аналізу даних у банківській галузі є система оцінкипомилок FICO Falcon, яка базується на використанні нейронних мереж. Штучнінейронні мережі, за великим рахунком, людський мозок, який не помиляється.

 

Науковою мовою - це програмна та апаратна реалізація математичної моделі, якапобудована за принципом функціювання біологічних нейронних мереж —мереж нервових клітин живого організму.

 

Це поняття виникло при вивченні процесів, які відбуваються в мозку.Після розробки алгоритмів навчання моделі стали використовуватися в практичнихцілях: в прогнозуванні, для розпізнавання образів, вуправлінні, виявленні навмисних та ненавмисних помилок тощо. Більше того! Така програма здатна вчитися підконкретні завдання. Нейронні мережі не програмуються в звичайномурозумінні цього слова, вони навчаються. Можливість навчання —одна з головних переваг нейронних мереж передтрадиційними алгоритмами. Адже завдяки цьому моменту, їх функціїмайже безмежні!

 

Я навів один з прикладів використаннятехнологій для розпізнавання шахрайства. Насправді світова наука знає десяткиалгоритмів, що здатні виявити обман та брехню.

 

Для чого придумали надто розумне software?

 

Така людська природа: миусі схильні помилятися. Будь-який контролер може пропустити критично важливиймомент. Машина ж не стикається з проблемою концентрації уваги, з механічнимипомилками та банальною неуважністю. Хабар ноутбуку Ви теж не запропонуєте, принаймніна даному етапі розвитку людства.

Тож час визнати –штучний інтелект досконаліший від людського. Нещодавно я мав шанс у цьомупереконатися.

 

Вдалий експеримент

 

Повертаючись до темидекларування, розповім цікаву історію. Завдяки десятирічній дружбі з хлопцем,який наразі в Штатах займається перевіркою декларацій, я отримав програму (умовноназвемо її “ X-CODE”) і почав “гратися уперевіряючого” у той ж вечір. Згадав про чиновницькі декларації, що “лежать” увідкритому доступі. Стало цікаво, а чи зрозуміє американська програми хідмислення українських можновладців?

 

За 20 хвилин я вантажив50 декларацій в американську програму. 25 декларацій, де були вказанізбереження в готівці та ще 25 без такої інформації.

 

Результат я отримав за 4хвилини. З 25-ти декларацій, де готівку не вказували, підозрілою для програмиздалася лише одна. Найцікавіше у деклараціях “з готівковими коштами”. Вердиктпрограми - 92% фейк!

 

Як так склалося?

 

Я сподіваюся, що 48%державних службовців ненавмисно щось приховують у деклараціях. Ймовірно, у нихпросто не вистачило чи сил, чи ресурсів, чи просто бажання перевірити дані. Аледля закону це абсолютно не аргументи! Цифри потрібно вказувати лише коректні.

 

Також припускаю, що якщоми здійснемо перевірку 100 % державних службовців, тоотримаємо відмінну статистику. Але все ж – помилки в деклараціях є і

 

Наразі командапрофесіоналів може дістати для Вас перевірені дані з відкритих джерел. Цедозволить Вам спати спокійно та не чекати “листів щастя” від антикорупційнихорганів. Технології – це нові можливості!

Останні записи