Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2017, 10:54

Виконувати обов'язки чесно. Або як знайти зраду там, де її немає

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Думаю, ні для кого не секрет, що українському законодавству до досконалості… дуже далеко. Колізії, неоднозначність та суперечливі тлумачення – наші реалії. Згадайте, як декілька спеціалістів однієї і тієї ж державної структури просили Вас заповнити

Думаю, ні для кого не секрет, що українськомузаконодавству до досконалості…  дужедалеко.

Колізії, неоднозначність тасуперечливі тлумачення – наші реалії.

Згадайте, як декілька спеціалістіводнієї і тієї ж державної структури просили Вас заповнити ідентичний документипо-іншому? Згадайте ситуацію, коли один юрист стверджував, що вчинити ту чиіншу дію – неможливо, адже це суперечить закону. У той же момент юрист, якиймає офіс у сусідньому будинку, запевнив Вас, що документи відповідають вимогамзаконодавства та готовий в рамках чинного законодавства супроводжувати Вашусправу.

  Прикладів – безліч!

Переконаний, з такими моментамистикалися понад 80% наших пересічних громадян у всіх без винятку державнихвідомствах. Навіть більше, часто законодавство змушує нас робити юридичну фікцію! Як, наприклад, приотриманні свідоцтва про народження для дитини, яка була народжена не в шлюбі(за умови відсутності заяви про визнання батьківства). Уявіть абсурдність цієїситуації! Буква закону вимагає від матері… придумати “юридичного” батька! Тобтозакон прямо вимагає вписати у свідоцтво будь-кого: Барака Обаму, РічардаБренсона чи Нельсона Манделу!

Але найцікавіше – це наслідки такихабсурдів. В майбутньому мама не може відвезти дитину за кордон без дозволутакого “батька-примари” чи, наприклад, отримати відповідну соціальну допомогу. (Заліквідацію цієї норми я особисто боровся майже рік, сподіваюся нашим депутатамвистачить розуму все ж її прибрати, проголосувавши за законопроект №6150).  

Але у неприємні ситуації, пов’язаніз абсурдними вимогами закону, потрапляють не лише пересічні громадяни,матері-одиначки, але й топ-посадовці J У березні цього року, перебуваючи на посадізаступника Міністра юстиції, я за розподіленням, виконував обов’язки Міністраюстиції. У цей період надійшло звернення, що стосувалося моєї діяльності напосаді заступника Міністра юстиції.

Паралельно зазначу, щозаконодавством чітко визначено терміни, у які громадянин має отримати відповідьна своє звернення. Тому я виконав свої посадові обов’язки в межах чинногозаконодавства та надав громадянину X чітку, аргументовану відповідь.

Сьогодні ж вранці, з відкритихінтернет-джерел, я дізнався про те, що … “перевищив службові обов’язки”. І такі не зрозумів, яким чином. Просто добросовісно виконуючи свої прямі обов’язки?

Друзі, варіанти відповіді на цепитання є?:)

Останні записи