Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.04.2017, 09:46

Перші результати контролю у сфері державної реєстрації

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Існує два важливих аспекти, що сприяють інвестуванню в українське виробництво, нерухомість, розвиток економіки та бізнесу. Перший - легкість ведення бізнесу. Другий — захист права власності. З початку минулого року Міністерство юстиції звільнило 2000 держ

Існуєдва важливих аспекти, що сприяють інвестуванню в українське виробництво,нерухомість, розвиток економіки та бізнесу. Перший - легкість ведення бізнесу. Другий— захист права власності.

Легкість ведення бізнесу

Зпочатку минулого року Міністерство юстиції звільнило 2000 державнихреєстраторів, натомість передало їх повноваження 10000 незалежним від Мін’юстуреєстраторам. Завдяки цьому нам вдалося подолати корупційну складову процесу,покращити рівень здорової конкурентності та якості   надання адміністративних послуг.

Захищеність права власності

Важливорозуміти, що будь-яке рейдерське захоплення не відбувається без участіреєстратора чи суб’єкта державної реєстрації. На жаль сьогодні серед представниківпрофесійних, добросовісних нотаріусів та незалежних реєстраторів зустрічаютьсяпоодинокі «безстрашні герої». Вони думають, що їх омине відповідальність тавдасться вийти «сухими з води».

Алечаси попередників, коли влада “закривала очі” та робила вигляд наче немаєніяких проблем, минули. З листопада 2016 року в Україні запрацював Антирейдерськийзакон, який посилив адміністративну та кримінальну відповідальність длянедобросовісних суб’єктів державної реєстрації.

Щеоднією з його новел став механізм контролю за діяльністю реєстраторів інотаріусів, який дозволить постійно тримати руку на пульсі та максимальнооперативно реагувати на незаконну перереєстрацію майна на третіх осіб абореєстрацію за відсутності правових підстав.

Якце відбувається?

Дляпочатку для реєстраторів, які своїми діями викликають підозру (видаляютьвласний запис з реєстру,  проводятьреєстрацію з порушеними термінами або реєструють о третій годині ночі),проводять моніторинг, який відбувається  на підставі відомостей реєстрів за такимикритеріями: порушення строків реєстрації, проведення реєстраційних дій внеробочий час, відсутність у реєстрах електронних копій документів, проведенняреєстраційних дій на підставі судових рішень, скасування записів з реєстрівтощо.  За результатамимоніторингу складається відповідний акт. 

Якщопід час моніторингу виявлені порушення, то наступний етап -  камеральна перевірка (також підставою дляпроведення камеральної перевірки можуть бути скарги, подані відповідно дозакону "Про звернення громадян", та обґрунтовані подання територіальнихорганів Міністерства юстиції).

Камеральнаперевірка – безвиїзна перевірка дій реєстратора, що проводиться на підставінаказу Мін’юсту. Зауважу, що така перевірка жодним чином не заважає нормальнійроботі суб’єкта державної реєстрації.

Алгоритмтакий - комісія, що була призначена наказом, у складі не менше трьох осіб, знайомитьсяз електронними копіями документів, на підставі яких проводилися реєстраційнідії та які були розміщені у реєстрах, а також з документами, створеними задопомогою програмних засобів ведення реєстрів.

Уразі необхідності члени комісії мають право витребувати у суб'єкта державноїреєстрації, що забезпечує зберігання реєстраційних справ, копії документів упаперовій формі, відомості про які містяться в реєстрах, проте відсутні уреєстрах в електронній формі, та  вимагативід державних реєстраторів надання пояснень.

Такимчином, комісія перевіряє чи добросовісно та законно реєстратор виконує свою роботу.

Занаслідком камеральної перевірки у разі виявлення причетності реєстратора донезаконних схем реєстрації та захоплення майна або інших порушень у сферідержавної реєстрації на суб’єктів державної реєстрації накладаються наступнівиди санкцій:

                    тимчасове обмеження або анулюваннядоступу до реєстру;

                    передача матеріалів до правоохороннихорганів;

                    притягнення до адміністративноївідповідальності реєстратора, уповноваженої особи суб’єкта реєстрації;

                    направлення до Вищої кваліфікаційноїкомісії нотаріату подання щодо анулювання свідоцтва про право на зайняттянотаріальною діяльністю;

                    скасування акредитації суб’єктадержавної реєстрації.

Механізммоніторингу та перевірки тільки розпочинає працювати, та ми вже маєморезультат. На сьогодні анульованих та блокованих недобросовісних державнихреєстраторів та суб’єктів державної реєстрації за наслідками моніторингу такамеральних перевірок - 12.

Всіповинні розуміти, що реєстраторам-порушникам не місце у правовій тасправедливій державі!  Відповідальність невідворотна!

Останні записи