Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.03.2017, 11:07

Як отримати Електронний цифровий підпис? Частина 1

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Коли світ живе в режимі он-лайн, у населення з’являються нові можливості. А разом з новими можливостями – нові потреби. Сьогодні можливо здійснити безліч дій в юридичній та банківській сферах в он-лайн режимі, не виходячи з дому. Але для левової частки

Коли світ живе в режимі он-лайн, у населенняз’являються нові можливості. А разом з новими можливостями – нові потреби.

Сьогодні можливо здійснити безліч дій вюридичній та банківській сферах в он-лайн режимі, не виходячи з дому. Але для левовоїчастки цих операцій необхідно мати електронний цифровий підпис. Тому сьогодніпрезентую покроковий алгоритм для отримання ЕЦП або як його іноді називають – сертифікатключа.

В Україні право надавати послуги електронногоцифрового підпису мають:

 

·      центри сертифікації ключів;

·      акредитовані центри сертифікації ключів;

·      центральний засвідчувальний орган;

·      засвідчувальний центр органу виконавчої влади абоіншого державного органу.

 

Контактну інформацію зазначених суб'єктів правовихвідносин розміщено у електронному реєстрі суб'єктів, які надають послуги,пов'язані з ЕЦП, за адресою: http://czo.gov.ua/ca-registry.

 

Крок 1.Ціль

Перед тим, як звернутися за ЕЦП, необхідновизначитися – для чого Вам ЕЦП?

Від відповіді на це питання залежить:

·      чипотрібно, щоб Ваш електронний цифровий підпис за правовим статусомприрівнювався до власноручного підпису (печатки)

·      чиВам достатньо на договірних засадах засвідчувати чинність відкритого ключасертифікатом ключа або використовувати електронний цифровий підпис безсертифіката ключа?

Електронний цифровий підписза правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки) у разі,якщо:

 електроннийцифровий підпис підтверджено з використанням посиленого сертифіката ключа за допомогоюнадійних засобів цифрового підпису;

 під час перевіркивикористовувався посилений сертифікат ключа, чинний на момент накладенняелектронного цифрового підпису;

 особистийключ підписувача відповідає відкритому ключу, зазначеному у сертифікаті.

Якщо підписувачвизначився, для чого буде використовуватись електронний цифровий підпис:

·      запосиленим сертифікатом відкритого ключа необхідно звернутись до акредитованогоцентру сертифікації ключів (АЦСК);

·      сертифікатвідкритого ключа можна також отримати у центрі сертифікації ключів (ЦСК).

Увага – у державнихелектронних сервісах використовуються виключно посилені сертифікати відкритогоключа. Тому рекомендуємо Вам особисто звернутись до АЦСК.

Обслуговування фізичних таюридичних осіб здійснюється АЦСК та ЦСК на договірних засадах.

Центр/акредитований центр сертифікації ключівзобов'язаний, зокрема:

·      встановлюватипід час формування сертифіката ключа належність відкритого ключа тавідповідного особистого ключа підписувачу;

·      своєчаснопопереджувати підписувача та додавати в сертифікат відкритого ключа підписувачаінформацію про обмеження використання електронного цифрового підпису, яківстановлюються для забезпечення можливості відшкодування збитків сторін у разізаподіяння шкоди з боку центру сертифікації ключів;

·      надаватиконсультації з питань, пов'язаних з електронним цифровим підписом.

 

Крок 2.Подаємо документи для отримання ЕЦП

Документи, які потрібнонадати підписувачу до АЦСК або ЦСК для встановлення підписувача та наданняпослуг електронного цифрового підпису, визначаються договором, укладеним міжними.

АЦСК для встановленняпідписувача та надання послуг електронного цифрового підпису керується також нормамирегламенту роботи акредитованого центру сертифікації ключів.

Зазвичай, необхідно при собімати лише паспорт ( ID -кард) та ідентифікаційний код.

 

Крок 3.Отримати ЕЦП та стати активним користувачем он-лайн сервісів!

Про особливості використання посиленихсертифікатів відкритого ключа органами державної влади, органами місцевогосамоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної формивласності – читайте у наступному блозі! 

Останні записи