Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.02.2017, 19:22

Рейдерство. Протидія: реальні історії реальних людей. Частина 2

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

У попередньому блозі я розповідав поодинокі історії незаконного захоплення та перереєстрації майна людей, які звернулись до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Сьогодні - про результати розгляду цих двох резонансних справ та про т

Упопередньому блозі я розповідав поодинокі історії незаконного захоплення таперереєстрації майна людей, які звернулись до Комісії з питань розгляду скарг усфері державної реєстрації. Сьогодні - про результати розгляду цих двохрезонансних справ та про те, що буде далі.

ЗемляКіровоградщини https://www.facebook.com/pmoroz/posts/1453679034643002?pnref=story

ДоКомісії Мін`юсту надійшла 151 скарга від звичайних селян -  власників земельних діляноксільськогосподарського призначення. Мін`юст швидко відреагував на рейдерськезахоплення та 9 лютого провів відкрите засідання Комісії, аби кожна зацікавленаособа, представники ЗМІ та громадськості могли залучитися та винести у публічнуплощину це важливе та нагальне питання.

Підчас розгляду скарги Комісія повідомила, що для державних реєстраторів, які перереєструвализемлю  селян, фактично обікравши  одну з найменш соціально захищених верствнаселення, доступ до реєстру анульовано назавжди!

КомісіяМін’юсту швидко та оперативно скасувала незаконні реєстраційні дії, врятувавши такимчином майно селян.

Алесправа на цьому не завершується. Далі ми вимагаємо такої ж швидкої реакції відправоохоронних органів.  Усі матеріали щодоцієї справи вже передано до поліції, сподіваємось, вони також докладутьмаксимум зусиль та покарають винних.

Столичнабагатоповерхівка https://www.facebook.com/pmoroz/posts/1452920394718866?pnref=story

Щеоднією резонансною скаргою, що надійшла на розгляд до Комісії, стало переоформленнянотаріусом житла мешканців столичної новобудови на сторонню компанію.

9членів Комісії одноголосно постановили скасувати 52 рішення про державнуреєстрацію прав та їх обтяжень, що були прийняті приватним нотаріусом.

Незважаючина те, що за  такі дії Антирейдерськийзакон передбачає до 10 років ув’язнення, «героїня» цієї історії думала, що їйвдасться уникнути відповідальності. Але завдання, яке ставить перед собою  Комісія, – не просто повернути майно законнимвласникам, необхідно спільно з правоохоронцями довести  справу до логічного завершення.

Насьогоднішній день цьому реєстратору  анульованодоступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно назавжди, а також доВищої кваліфікаційної комісії нотаріату України направлено подання з вимогоюанулювати свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Далізнову-таки справа за правоохоронними органами. Зараз дуже  важливо, аби керівництво правоохоронних органів взяли цю справу на особистий контроль.

Змоменту роботи Антирейдерського закону випадків, пов’язаних із захопленняммайна, стало у рази менше, та поки ті, хто уповноважений здійснюватиреєстрацію, не побачать на конкретних прикладах, як перших злочинців-реєстраторівбуде реально покарано і вони сядуть у в`язницю, доти вони не усвідомлять усювідповідальність.

 Тоді навіть поодиноких випадків рейдерства небуде, а у реєстраторів зникне бажання «робити помилки» та  незаконно перереєстровувати чуже майно наінших власників.

Останні записи