Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.12.2017, 20:12

Київ без майбутнього: як столична влада знищує перспективу міста

Голова Київської міської організації ВО "Свобода"

Фракція ВО «Свобода» виступає за реалізацію і виконання всіх соціальних зобов’язань міською владою перед киянами. В частині соціального забезпечення, здійснення ремонтів житлового фонду, реалізації інфраструктурних об’єктів, забезпечення належної якості жи

21 грудняКиївська міська рада прийняла рішення «Про бюджет міста Києва на 2018 рік» та«Про програму економічного та соціального розвитку міста Києва на 2018-2020роки».

Представникивлади намагалися переконати громаду столиці в тому, що ці документи соціальносправедливі та збалансовані. Що в Києві, за нової влади, мовляв не булодефіциту бюджету, що є суцільною брехнею. В останній редакції Бюджету 2017 рокудефіцит бюджету ставив близько 4 мільярдів гривень. Тобто, влада відверто брешекиянам. І це не єдина проблема. 

Тезовонаведемо лиш деякі неприпустимі речі, за які проголосували ВСІ фракціїКиївради, крім «Свободи», прийнявши Бюджет і ПЕСР на 2018 рік:

1.       Нареконструкцію та модернізацію ліфтів у житлових будниках пропонується виділити 26 млн. грн. Ліфтове господарствознаходиться у вкрай занедбаному стані. Із 20 тисяч ліфтів половина потребуєзаміни чи капремонту. Загальна потреба у фінансуванні складає понад 700 млн.грн. до 2020 року. Тобто, виділяється менше, ніж 5 % від потреби.

Івлада замість того, щоб виправляти ситуацію, постійно скорочує фінансування наремонти ліфтів. І навіть ці мізерні кошти не використовує в повному обсязі.Так, в 2017 році було виділено 78 млн.Цю суму не було використано в повному обсязі, хоча вона навіть близько невідповідає реальним потребам.

2.      Пропонуєтьсявиділити на заходи з енергозбереження всього 17 млн. грн.

Врозумінні столичної влади енергозбереження – це встановлення лічильників таспів фінансування капітальних ремонтів житлових будинків. Як підхід до даногопитання, так і обсяги фінансування – показові.

Замістьтого, щоб вкладати в заходи енергозбереження, сприяти здійсненню точного облікукомунальних послуг, досягати вищої енергоефективності та скорочення витрат на«проїдання» в інтересах монополістів, влада віддає перевагу старому добромудотуванню монополістів («Київенерго») за рахунок громади Києва.

3.      Виникаютьпитання про пріоритетів у розподілі коштів з бюджету розвитку.

Так,наприклад, пропонується виділити 70 млн.на будівництво пішохідно-велосипедного переходу між парками «Володимирськагірка» та «Хрещатий».

Натомість,всього лиш 50 млн. на придбанняжитла для учасників Російсько-української війни та інвалідів війни. Напридбання житла для сиріт – 78 млн.

В Києві сьогодні потребують житла більше 300сиріт, крім того, кожен рік добавляється ще мінімум 250 дітей.

Виходить,для влади важливіший декоративний перехід між парками, де можна перерізатистрічку, ніж забезпечення житлом тих, хто проливає кров на війні та сиріт?

4.      Лише 12,5млн. грн . передбачається на заходиіз боротьби з туберкульозом.

  В Києвінараховується 53 хворі на туберкульоз людини на 100 тисяч населення. Це лише заофіційними даними. При цьому, у 2015 роцісвоєчасно не виявлено 22,5% випадків захворювання, що спричинило подальшепоширення туберкульозу серед населення. Українаперебуває серед світових лідерів за поширенням туберкульозу і його стійкої доліків форми. 

Очевидно,що ні про які системні заходи із протидії поширенню захворювання в місті на 3мільйона людей із бюджетом в 12 мільйонів мова йти не може.

5.      Будівництвооб’єктів соціального призначення – не в пріоритеті влади.

       Більшість грошей, спрямованих на освіту, підена оплату праці педагогів і лише 1,5 млрд. на капітальні ремонти шкіл тазакупівлю обладнання. Рік-два тому будівництво школи коштувало 200 млн. грн., асьогодні - близько 440 млн. грн. Тобто, реальна потреба міста в освітніхзакладах, яку потрібно було починати забезпечувати вже давно, не почневирішуватися і зараз.

  6.      Зновупропонується виділити 1 млрд. набудівництво багатостраждального Подільського постового переходу.

Загальнийкошторис станом ще на 2016 рік становив близько 11 млрд. грн. Для міста цеоб’єктивно нереально. Тим не менш, навіть той обсяг коштів, який було виділенона 2017 рік (1,3 млдр.) ставпроблемним в плані реалізації. Протягом бюджетного року, влада скорочувалаобсяг фінансування, а потім знову збільшувала. З такими темпами, міст зарахунок міського бюджету не вдасться побудувати і за 10 років.

Способіввиходу з ситуації всього декілька: виділення з Держбюджету (або зміна пропорціїподаткових надходжень, які розподіляються між міським і державним бюджетами)або залучення інвесторів. Обидва способи влада поки не використала.

7.      47 млн. пропонується виділити на розроблення схем планування забудовитериторії.

Тобто,мова йде про розробку нових детальних планів території (ДПТ), які владапродовжує намагатися незаконно приймати всупереч законодавству, яке вимагає,щоб спочатку приймався Генплан міста, а вже потім зонінг та ДПТ. Виходить, владаздійснює масштабну містобудівну аферу і ще й фінансує її з кишень киян.

8.     Пропонуєтьсявиділити 136 млн. на компенсацію запільговий проїзд автомобільним транспортом та 887 млн. на компенсацію за пільговий проїзд електротранспортом.

Виникаютьпитання щодо механізму контролю за використанням цих коштів, зокрема, власнеобліку кількості поїздок. В транспорті загального користування фактичновідсутні технічні засоби, здатні забезпечити дієвий облік кількості поїздокгромадян, які мають право на пільги. Тобто, КМДА покладається на розрахунковіформули та приблизні показники. Тут може виникнути ситуація подібна до тієї,яка склалася навколо сплати за паркування. Тільки там мова йде про прибутки, атут про витрати з міського бюджету.

Депутати ігромадськість не отримали належну інформацію про деталізацію витрат. Зокрема,не надано детального аналізу витрат за аналогічною статтею за попередні роки,динаміку змін, зокрема, помісячний розподіл витрат.

Якщо увипадку з метрополітеном ще зрозуміло яким чином можна порахувати кількістьпільговиків та поїздок, які були здійснені за звітний період, то у випадку зназемним комунальним транспортом все набагато складніше. Очевидно, що тутвідкривається широке поле для зловживань. Навіть враховуючи те, що йде мова проперерахунок надходжень в комунальні структури, які перебувають у віданні іншогоДепартаменту КМДА (Транспортної інфраструктури), це не означає, що не потрібноздійснювати належний контроль за розрахунками і вимагати максимально коректнихцифр. Зараз наземний комунальний транспорт фактично позбавлений можливостіздійснювати відповідний облік хоча б відносно коректно, а формули, яківикористовуються, дають лише приблизні цифри.

Очевидно,що потрібно запроваджувати сучасну систему оплати за проїзд, яка зможе виконуватиі функції обліку. Зараз такі технології використовуються дуже широко врозвинених країнах і вже давно не є інноваційними в світі. Це звична справа.Хоча й тут влада змогла оконфузитися і вляпатися в скандал.

Мова йдепро історію з компанією «Альфа пей термінал», котру пов язують з оточенняммера Харкова Кернеса. З нею було підписано договір про запуск автоматизованоїсистеми проїзду в транспорті загального користування, проте проект не булореалізовано. В тому числі, причиною стали завідомо невигідні для міста умови,інформація про які просочилася в ЗМІ.

Мивимагаємо детального звіту від відповідальних посадових осіб з приводу методикрозрахунку цих сум коштів та результатів їх застосування. Громада міста повинназнати як чиновники розпоряджаються її ресурсами. 

9.      На будівництвосвітлофорів з бюджету розвитку виділяється 2,5млн.

Містостраждає від заторів і нормально налагоджена робота системи світлофорів є однимз факторів, які здатні частково поліпшити ситуацію. Владі варто було бизвернути на це більшу увагу.

10.  Сміттєпереробний завод в Деснянському районіпроти волі громади.

Владапланує збудувати коштом міського бюджету сміттєпереробний завод в Деснянськомурайоні. Рішенням про Бюджет було виділено 1млн. грн. на проектну документацію.

Прицьому, думки місцевих мешканців ніхто не запитав. Жодних громадських слухань непроводилося.

Такожє питання з приводу підходу влади до фінансування. У Львові будуватимутьсміттєпереробний завод за 85 млн. євро не лише за кошти міського бюджету, а йза кошти Європейського інвестиційного банку та Європейського банкуреконструкції та розвитку. З них виділено 10 млн. євро безповоротного гранту нарекультивацію полігону. Таким же шляхом пішов Харків, який планує залучитикошти Світового банку, Івано-Франківськ, де на кошти Європейського банкуреконструкції та розвитку розроблена проектна документація.

  ***

Незважаючи на те, що проекти Бюджету і ПЕСР міста Києва містили величезнукількість недоліків та не пройшли належного громадського обговорення, йогопідтримали всі фракції Київради («Солідарність», «Самопоміч», «Батьківщина»,«Єдність»), окрім фракції ВО «Свобода». Ці документи не забезпечують соціальносправедливого розподілу фінансових ресурсів міста та сприяють реалізаціїкорупційних інтересів зацікавлених осіб. Більше того, є значні проблеми ізнаповненням бюджету.

Один знайбільш яскравих прикладів – це паркувальний збір.

Владароками обіцяє вирішити питання щодо корупції в цій сфері, але все лишаєтьсяпустими словами. За 9 місяців 2017 року надходження склали всього 52,7 % від запланованого на рік. Це притому, що ці плани й так були мізерні – 58млн. грн. Це однина за найбільших корупційних дір в місті.

Ситуаціяне просто не вирішується, але й постійно погіршується. На 2018 рік планується 34 млн. від паркувального збору.Виходить, всі запевнення влади в тому, що в місті запрацює системабезготівкових розрахунків за паркування, були відвертою і нахабною брехнею.Готівка продовжує потрапляти до рук корупціонерів.

Такихприкладів безліч.

Фракція ВО«Свобода» виступає за реалізацію і виконання всіх соціальних зобов’язаньміською владою перед киянами. В частині соціального забезпечення, здійсненняремонтів житлового фонду, реалізації інфраструктурних об’єктів, забезпеченняналежної якості життя киян. Проте, рішення, запропоновані владою, незабезпечують виконання цих завдань. Більше того, вони забезпечують соціальнунерівність у столиці, спрямовані на задоволення інтересів чиновників тапровладних корупціонерів.

Депутативід «Свободи» подавали десятки поправок до цих документів, не залишаючисьосторонь і не мирячись із таким станом речей. Ми зробили все від себе залежне,щоб усунути зазначені вище та інші недоліки проектів, але здебільшого провладнабільшість їх просто проігнорувала. Тому ми вирішили не підтримувати ці проектирішень, адже вони не забезпечують повною мірою реалізацію інтересів киян.

Фактичносьогодні в Київраді сформувалася корупційна більшість, яка складається зчотирьох фракцій. В опозиції та на боці киян лишилася лише «Свобода» - єдинапартія, яка сьогодні справді захищає інтереси мешканців міста Києва. 

Останні записи