Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.03.2018, 15:42

Інструкція з придушення акцій громадського протесту

Є протиправне свавілля чиновників та правоохоронців, а є законний спосіб даному свавіллю протистояти.

Українці добре пам’ятають, як у2013 р. під виглядом встановлення «йолки» на Майдані Незалежності в Києвітодішня правляча партія намагалася легалізувати заборону масових заходів. Невдалося.

Та практика останніх двох роківпоказала, що вже нинішні чиновники із сумнівною репутацією та шлейфом протиправнихдій теж тримаються за посаду до останнього, вступають у змову із собі жподібними, та використовують посади для боротьби з людьми, які викривають їх зловживання.

Практика також показує, щогромадські протести нервують можновладців і несуть для них загрозу звільнення, щозмушує їх вдаватися до протидії.

За останні роки на підставі документально підтверджених фактів, можна скластинаступний алгоритм за яким діють вищезазначені особи, щоб дискредитуватигромадські акції проти себе :

- з метою блокування агітаційноїпродукції (газет, листівок), яку планують роздавати перед акцією,поліція/прокуратура вилучає її на пошті під виглядом огляду на предметзаборонених речей (алкоголь, наркотики, вибухівка). Заборонених речей незнаходять, але агітпродукція втрачає свою актуальність через затримку увідправленні;

- перед початком акції поліцію «повідомляють»про вибухівку у колонках, авто інших речах мітингувальників;

- поліція встановлює попереднєспостереження та затримує речі мітингувальників перед самим початком підготовкиакції;

- вибухівку, на щастя непідкидають, але встановлення сцени та апаратури вже зірвано, що й булопотрібно;

- на місці проведення акції засприяння місцевої влади попередньо встановлюють інсталяцію щодо якоїсь знаковоїдержавної (історичної) події, з метою показу у ЗМІ негативного образумітингувальників у разі їх невдоволення;

- з метою розпаленняконфлікту   під час заходу роблятьсяпровокації для створення негативного образу мітингувальників у ЗМІ (вивішуютьсяпровокативні плакати,   підсилаютьсяскандальні особи, що фіксується на камери і далі терміново публікується);

- поліція та нацгвардія,зазвичай, забезпечують виконання вищезазначеної інструкції під виглядомдотримання громадського порядку.


ЯК ЗАКОННО ПРОТИДІЯТИ ТАКОМУ СВАВІЛЛЮ?

Якщо акція не заборонена судом,то план її дискредитації зривається наступними кроками:

- необхідно мати дозвільнідокументи на проведення акції;

- необхідно забезпечитимаксимально можливу масовість учасників акції;

- необхідно мати план дій на випадокнезаконних дій поліції та провокаторів;

- необхідно висувати вимоги дополіцейських не порушувати закон;

- необхідно фіксувати нафото/відео всіх поліцейських, переписувати їх посвідчення, номера жетонів такасок, номера авто;

- необхідно мати у складіучасників акції юриста для роз’яснення норм закону та написання на місцівідповідних заяв.

А поліцейськимта прокурорам, які приймають участь у перешкоджанні законних мирних акцій та сприяютьуникненню відповідальності окремих чиновників, слід перечитати статтю 365 Кримінальногокодексу (перевищення влади або службових повноважень) та статтю 170 (перешкоджаннязаконній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадськихорганізацій).



Останні записи