Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2012, 13:26

ЦВК запустила механізм фальсифікацій

Міністр юстиції України (2014-2019)

Напередодні Центральна виборча комісія своєю постановою повністю змінила порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій на виборах до Верховної Ради.

Напередодні Центральна виборча комісія своєюпостановою повністю змінила порядок проведення жеребкуваннящодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій на виборах до Верховної Ради. Таке рішення ЦВК прийняла пізно ввечері, до того ж за відсутності журналістів. І це при тому, що жеребкування кандидатур доскладу ДВК має відбутися не пізніше 21 вересня – тобто вже за декілька днів.

 Так, якщо згідно з попередніми нормамижеребкування мало відбуватися окремо щодо кожної ДВК в межах округу, то зараз,з ініціативи члена ЦВК за квотою Партії регіонів Олександра Шелестова, пропонується провести одне жеребкуваннящодо всіх ДВК одночасно. Тобто жеребкуваннябуде проводитися окружними виборчими комісіями за таким же принципом,як і проводилося жеребкування у ЦВК для формування самих ОВК. Тому вже зараз можна легко спрогнозувати, що значнучастину місць у дільничих виборчих комісіях отримають партії-сателіти Партіїрегіонів.

 У такий спосіб Центрвиборчком дав стартмасштабному фальшуванню майбутніх парламентських виборів. Оскільки прийнятийпорядок дозволить провладній партії взяти під контроль всі дільничі виборчікомісії та відповідно отримати прямий доступ безпосередньо до процедурипідрахунку бюлетенів.

Окрім того, час для прийняттяподібного рішення ЦВК обрала не випадково. Затвердивши зазначену постанову за п’ятьднів до початку самого жеребкування, Центрвиборчком фактично позбавив суб’єктіввиборчого процесу права оскаржити це рішення. Адже для судового розгляду подібноїсправи необхідно значно більше часу, ніж залишилося до початку жеребкування.

Такі дії ЦВК свідчать виключнопро одне – провладна партія чітко розуміє, що програє у чесних виборах, і томуне гребує жодними брудними методами для утримання «на плаву». Одним із яких і єзміна правил вже під час гри. Тільки от ціна такого шулерства зависока – цей прецедентможе стати підставою для визнання виборів недемократичними.  
Останні записи