Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2012, 17:08

Схема фальсифікацій від влади: на кожного українця – по два бюлетня?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Сьогодні стартував перший пленарний тиждень останньої сесії Верховної Ради України напередодні парламентських виборів.


Сьогодні стартував перший пленарний тиждень останньої сесії Верховної РадиУкраїни напередодні парламентських виборів. Попри неодноразові заяви провладнихдепутатів про те, що на напередодні виборів парламентарі не розглядатимуть жодниходіозних законопроектів, дива не сталося. Фактичний стан справ, як завжди,пішов у розріз із обіцяним ПР. Все йде до того, що порядок деннийскладамителься із двох різновидів документів: тих, що обіцятимуть українцямнапередодні виборів «різке покращення», та тих, що створюватимуть чисельнімеханізми для фальсифікацій.

Зокрема, однією із таких ініціатив є нещодавно розроблений урядовийзаконопроект №11035 про внесення змін до низки законів щодо виготовленнядокументів та бланків документів суворого обліку або звітності. Його парламентарімають розглянути вже цього тижня.

Суть законопроекту зводиться до того, що нині нібито існує крайня необхідністьзменшити перелік так званих «документів суворої звітності». Оскільки, на думкуМіністерства юстиції, виготовлення бланків суворої  звітності - вкрайвитратна процедура. А це, в свою чергу, впливає на вартість послуг, зокрема, - видачутаких документів.

Певна логіка в цьому є, якби не одне значне «але». Так, зі спискудокументів суворої звітності пропонується вилучити виборчі бюлетені, яківикористовуються на виборах президента України, народних депутатів та депутатівмісцевих рад. Наслідок таких дій – величезне поле для зловживань під часпідрахунку голосів. Поясню чому.

 Нині по відношенню до документів суворої звітності застосовуютьсяжорсткі правила їх обліку. Відтак, появу «зайвих» документів досить легковідстежити. У разі ж прийняття зазначеного законопроекту, якщо бюлетень вже небуде документом суворої звітності, то до нього не пред’являтимуться жорстківимоги обліку та контролю за його зберіганням. Фактично такими діями чиннавлада створює механізми для «замітання слідів» вчинених фальсифікацій.

Найдивнішим у даному випадку є те, що лише три місяці минуло відтоді, як Кабмінсвоєю постановою затвердив список документів суворої звітності. Тоді в цьому«новому» переліку урядовці залишили майже всі документи, що нині плануютьвилучили з відповідних законів.

Причина такої «непослідовності» чинної влади очевидна – отримавши останні вкрайнизькі рейтинги, ПР намагається створити якнайбільше дієвих схем фальсифікації.Схоже на те, що нинішня влада збирається втілити в життя анекдотичний випадок,який мав місце на останніх президентських виборах нашого східного сусіда. Тодізгідно рейтингу, який оприлюднив один із центральних телеканалів, перемігкандидат у президенти, який отримав 147% голосів.  

Тільки от при цьому представники влади замовчують одну суттєву деталь – згіднозакону зміна статусу бюлетеня як документа суворої звітності жодним чином невідміняє відповідальності за його втрату або псування. Зокрема, бюлетні маютьзберігатися п’ять років після проведення голосування і протягом цього ж часу існуєможливість повторно перевірити правомірність дій членів комісії та відповідно уразі виявлення здійснених порушень притягнути їх до кримінальноївідповідальності.
Останні записи