Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.08.2012, 18:11

Чинна влада панічно боїться навіть прізвищ Тимошенко та Луценка

Міністр юстиції України (2014-2019)

Рішення ЦВК про виключення з виборчого бюлетеня прізвищ Юлії Тимошенко та Юрія Луценка – незаконне та має бути скасоване.


Рішення ЦВК про виключення з виборчого бюлетеня прізвищ Юлії Тимошенко таЮрія Луценка – незаконне та має бути скасоване. І це не гучні політичні заяви, аповністю обґрунтована юридична позиція.
Адже згідно закону лише з'їзд партії має право включити або виключити тічи інші прізвища зі свого виборчого списку. ЦВК в даному випадку може вплинутина список виключно у 3 окремих випадках. Щодо Юлії Тимошенко та Юрія  Луценка ці випадки місця не мали. Тобто рольЦВК у цій ситуації мала звестися до того, щоб внести до виборчого бюлетеню іменаперших п’яти кандидатів у депутати, яких затвердила партія.
А тепер – мовою юриспруденції.Перш за все, Закон про вибори розмежовує поняття «кандидат у депутати,включений до списку партії» та «кандидат у депутати, зареєстрований упорядку, встановленому Законом».
 Ч.4 ст. 80 Закону про вибори встановлює чітківимоги до змісту та структури виборчого бюлетеня. Зокрема, у ньому серед іншогозазначаються ім’я та прізвище перших п’яти кандидатів у депутати,включених до списку партії.  І жодноїзгадки про їхню реєстрацію як кандидатів у народні депутати. А от формувати тазатверджувати зазначений список (згідно з ч.1 ст. 53 Закону про вибори) маєправо виключно сама партія на з’їзді.
Тобто виходить,що згідно Закону у виборчому бюлетні мають бути зазначені імена саме тих першихп’яти кандидатів, яких затвердила відповідна партія, незалежно від факту їхреєстрації чи нереєстрації
Йдемо далі. Окріміншого, у Законі міститься чітко визначений перелік підстав, за якими ЦВК маєправо виключити особу з виборчого списку партії. Їх всього три: якщо кандидатне подав заяву про згоду балотуватися у депутати від зазначеної партії; якщокандидат відкликав таку заяву та якщо кандидат одночасно включений до виборчихсписків кількох партій. Жодних подібних порушень ні з боку Юлії Тимошенко, ні збоку Юрія Луценка не було. Таким чином те, що ЦВК виключила їх з виборчого бюлетню,є незаконним.
Більше того,перелік та черговість кандидатів у виборчому списку, який затвердила партія, неможна змінювати після подання документів реєстрації ЦВК, яке офіційнозакінчилось 17 серпня.    
То скільки жстатей Закону про вибори вже встигла грубо порушити ЦВК?! Вперше в історіїЦентральна виборча комісія керується не Законом, а вказівками Банкової. І цетільки початок брудної передвиборної гри чинної влади!
Об’єднана опозиція «Батьківщина» подасть відповідну позовну заяву з вимогоювідновити у бюлетені прізвища Юлії Тимошенко та Юрія Луценка та зробить всеможливе для того, щоб відстояти право громадян України на чесні та прозорівибори.
Останні записи