Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.08.2012, 16:38

У боргах, як у шовках або Азаров "повісив" на українців ще 1 мільярд $

Міністр юстиції України (2014-2019)

Напередодні Кабінет Міністрів затвердив постанову, згідно якої зовнішній борг України збільшився ще на мільярд доларів.

НапередодніКабінет Міністрів затвердив постанову, згідно якої зовнішній борг Українизбільшився ще на мільярд доларів. Чим була викликана необхідність таких дій - можна легко з’ясувати,пригадавши останні публічні заяви чинного прем’єра. Але про все по порядку.
Так, 27 серпня 2012 року Кабмін погодив випуск єврооблігацій на 1 мільярддоларів під 7,95% річних. А простіше кажучи, в черговий раз збільшив зовнішнійборг України. Кінцевий термін погашення цього запозичення – через три роки – до4 червня 2014 року.
Найбільш шокуючим фактом у цьому випадку є той відсоток, під який бралисязазначені кошти. 7,95% річних – це щонайменше у вісім разів вище за передбаченуу даному питанні норму. Оскільки звичайною практикою вважається відсотковаставка до 3% на рік. Навіть така найкризовіша європейська країна, як Греція, дляякої загроза дефолту вже перетворилася на буденне явище, не бере позики підтакі височенні відсотки, на які погодилася чинна влада України.
Більше того, прямим наслідком подібних «грубих» запозичень стане збільшеннязовнішнього державного боргу України щонайменше на 8% вже до кінця цього року.Так, якщо станом на 31 липня він становив 62 мільярди доларів, то, запрогнозами фахівців, в грудні цей показник зросте до 67 мільярдів. Це досінебачений в Україні темп приросту. До цього часу завеликим вважався цьогорічний«стрибок» зовнішнього боргу країни, коли у порівнянні з показниками червня 2011він зріс на 5%. Схоже, регіонали нарощують темпи, тільки от в тій сфері, яканічого доброго пересічним українцям не принесе – лише за останні два роки «завдяки»їхнім зусиллям зовнішній борг України збільшився удвічі.  А сплата всіх цих взятих у користування коштівта відсотків за них фактично «вішаються» на наших громадян, на ті податки, яківони щомісяця платять до держбюджету.
І це зовсім не випадковий збіг обставин, що Кабмін вирішив позичити мільярддоларів якраз напередодні парламентських виборів. Це було зроблено для того,щоб в черговий раз не постраждала і так далеко не позитивна репутація чинноївлади. Адже, у вересні Україна має виплатити Міжнародному валютному фонду … 1 мільярддоларів. У бюджеті таких коштів немає – після регіоналів там хіба що діркуможна побачити. Саме тепер і стає зрозумілим, чому чинна влада погодилася взятицей кредит під у кілька разів завищені відсотки – їм, як кажуть, «не було чимкрити».
І щойно знайшовши принаймні якийсь спосіб відтермінувати падіння України у туборгову яму, в яку її завела нинішня влада, прем’єр Азаров одразу ж робитьпублічну заяву. Мовляв, завдяки політиці регіоналів Україна починає скорочуватизовнішні борги. Тільки от справжній наслідок кількарічних дій чинної владиполягає як раз у протилежному - станом на сьогодні наша країна у боргах, як ушовках. І кінця краю їм поки що не видно.
Останні записи