Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.08.2012, 17:30

Казка про мови або Черговий обман від ПР?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Не так давно прийнятий скандальний закон «Про засади держаної мовної політики», який нині активно впроваджується в життя провладною партією, окрім негативної соціальної направленості, насправді є неякісним та фактично неграмотно написаним документом.

Не так давно прийнятий скандальний закон «Про засади держаної мовноїполітики», який нині активно впроваджується в життя провладною партією, окрімнегативної соціальної направленості, насправді є неякісним та фактичнонеграмотно написаним документом. Оскільки станом на сьогодні у законі простовідсутній механізм реалізації його положень.
Так, перш за все, втілення в життя мовних нововведень регіоналівпотребуватиме виділення додаткових бюджетних коштів. І досить значних. Адже,згідно висновку Міністерства фінансів України додаткові кошти з державного та місцевих бюджетів доведеться витратити,зокрема, на публікацію поряд з державною також і регіональними мовами актівмісцевих органів державної влади і місцевого самоврядування, виготовленняпечаток, штампів, штемпелів, офіційних бланків, табличок цих органів, напереклад процесуальних, судових документів, підготовку педагогічних працівниківз викладання предметів регіональними мовами, видання підручників, іншоїнавчальної і довідкової літератури регіональними мовами, видання ірозповсюдження аудіовізуальних творів, друкованих видань. Виходить чималийсписок, на реалізацію якого піде від 12 до 17 мільярдів гривень на рік.
Відтак, за законодавчими нормами, паралельно з прийняттям рішення про запровадженнярегіональної мови мали б прийматися відповідні рішення про внесення змін домісцевого та Державного бюджетів. Проте, як можна здогадатися, жодних подібнихдій чинна влада не вчинила, потурбувавшись виключно про декларативну частинузакону. А простіше кажучи – регіонали в черговий раз наобіцяли того, що навітьне здогадуються яким чином виконати.
Більше того, таким чином виходить, що саме прийняттязаконопроекту «Про засади держаної мовної політики» було грубим порушеннямрегламенту Верховної Ради. Оскільки у тому разі, якщо на розгляд парламентаріввиноситься законопроект, прийняття якого призведе до зміни показників бюджету,то до нього обов’язково має бути надане фінансово-економічне обґрунтування(включаючи відповідні розрахунки). Якщо ж такі зміни показників бюджетупередбачають зменшення надходжень до нього або збільшення витрат, то дозаконопроекту подаються пропозиції додаткових змін до законодавчих актів, щобизбалансувати бюджет.
Жодних зазначених фінансово-економічнихобґрунтуваннь до проекту Закону України «Про засади держаної мовноїполітики» надано не було.
Йдемо далі. Станом на сьогодні провладна партіярозпочала показове впровадження регіональних мов у підконтрольних їй містах.Так, цього місяця Одеська міська рада одною із перших на своїй позачерговійсесії надала російській мові статусу регіональної. Тільки от насправді такерішення є незаконним. Поясню чому.
Згідно прийнятого провладною більшістю мовногозакону,  регіональнамова може бути запроваджена за умови, якщо кількість осіб-носіїв регіональної мови, що проживають на території, наякій поширена ця мова, становить 10% і більше чисельності її населення. Авизначається цей відсоток за даними Всеукраїнського перепису населення про мовний складнаселення у розрізіадміністративно-територіальних одиниць, а саме - АРК, областей, районів, міст, селищ та сіл. Проте останній перепис українського населення 2001 року міститьвідомості тільки у розрізі областей, жодних даних про кількість «іншомовного»населення у окремих містах та селищах немає. І з’являться вони не раніше 2013року, оскільки лише наприкінці  цьогороку стартує черговий перепис населення.
От і виходить, що рішення Одеської міськради – незаконне, адже на моментйого прийняття фактично відсутні дані Всеукраїнського перепису населення промовний склад населення в розрізі міста Одеси.
За данихобставин стає цілком зрозуміло, що візитівка регіоналів – це не лише пустопорожніобіцянки, а й повна юридична неграмотність – дві риси, які є категоричнонесумісними із поняттям чесної та компетентної влади.  А мовний закон – це чергова невдала спробазавоювати рейтинги напередодні парламентських виборів.
Останні записи