Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.08.2012, 12:43

Неосвічені та безробітні або "Світле майбутнє" від ПР

Міністр юстиції України (2014-2019)

Нещодавно Кабінет Міністрів зареєстрував розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі законопроект про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів.


Нещодавно Кабінет Міністрів зареєструваврозроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі законопроект продержавне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних таробітничих кадрів. Фактично суть даної ініціативи зводиться до відміни назаконодавчому рівні гарантії держзамовлення на вищу освіту.
Так, у проекті прописана нова схема формуваннядержавного замовлення на підготовку кадрів із вищою освітою. Згідно неїМіністерство економіки щорічно розроблятиме спеціальний прогноз, керуючисьпропозиціями від федерації профспілок та роботодавців. Після цього документзатверджуватиме Кабінет Міністрів, наступний крок - Мінекономіки вноситимевідповідні пропозиції у проект Держбюджету. Все це декларується чинною владою,як спроба покращити якість освіти та привести її у відповідність із дійснимипотребами ринку праці. Проте, інакше як спробою перевести всі ВИШі на платнуформу навчання цей законопроект назвати не можна. Поясню чому.
Досі в чинному Законі «Про вищу освіту» бувчітко зафіксований відсоток студентів, навчання яких оплачується державнимкоштом. Зокрема, безкоштовну вищу освіту мають право здобути на кожні 10 тисячнаселення не менше як 100 студентів у вузах 1 і 2 рівнів акредитації та 180студентів у вузах 3 і 4 рівнів акредитації. Більше того, у діючому законіміститься гарантія про мінімальний відсоток студентів, прийнятих на перший курсза безоплатною формою навчання, яка становить 51%. Тепер же уряд плануєстворити додатковий ручний режим регулювання кількості «бюджетників». Вже заразможна спрогнозувати зі 100% достовірністю – за рік-два існування такогомеханізму безкоштовна освіта, звісно, існуватиме, але можливість безоплатногонавчання в українських ВНЗ стане рідкісною удачею, а більша частина вищоїосвіти буде комерційною.
Яка вигода із цього регіоналам – у бюджетівивільняться значні суми коштів, які досі витрачалися на безоплатне навчаннямолоді й які відтепер можна буде перенаправити на іншу, більш необхідну надумку чинної влади, статтю витрат. Наприклад, на будівництво новоговертолітного майданчика для президента.
Але, як виявилося, нинішня влада мислитьмасштабніше – якщо пригадати нещодавно прийнятий регіоналами закон «Прозайнятість населення», виходить чітка поетапна схема фактично деградаціїукраїнців. Так, з прийняттям зазначеного закону в дію вступила норма, якавизнає необов’язковою оплату стажування студентам ВНЗ і учням ПТУ протягомпівроку, перетворюючи її на своєрідне «відбування повинності» у роботодавця, апро досі існуючі гарантії у сприянні працевлаштуванню молоді, яка впершеприймається на роботу, тепер взагалі можна забути. Тобто загальна картивиглядає так: навчання у ВИШах – платне, тобто – для обраних, після отриманнядиплому – безкоштовне піврічне «стажування», а потім – початок трудової кар’єриу черзі до місцевого центру зайнятості.
ПР формує якісно нову націю – неосвіченихта безробітних.
Останні записи