Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.08.2012, 11:02

Перша схема для фальсифікацій готова! Автор - ЦВК

Міністр юстиції України (2014-2019)

До парламентських виборів – трохи менше трьох місяців, а чинна влада вже активно починає готувати плацдарм для майбутніх фальсифікацій.

До парламентських виборів – трохи менше трьох місяців, а чинна влада вже активно починає готувати плацдарм для майбутніх фальсифікацій. Інакше потрактувати нещодавню постановуЦентральної виборчої комісії просто неможливо.
Так, минулого тижня ЦВК прийняло постановуN 133 "Про Порядокрозгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України".Фактично цей документ узаконює просту схему позбавлення права бути присутнім назасіданні виборчих комісій кандидатів у депутати, уповноважених осіб партії,офіційних спостерігачів та представників ЗМІ.Тобто саме тих осіб, які мали б стати на захист правдивоговолевиявлення українців та не допустити жодних фальсифікацій.ЦВК вирішила довго не вигадувати тапросто прибрала з зазначеного Порядку два слова, які насправді кардинальнозмінюють усі досі існуючі в даному питанні норми та порядки. Більше того,затверджений центвиборкомом документ насправді є незаконним, оскільки невідповідає положенням чинного законодавства, а саме - Закону України "Провибори народних депутатів України".
Тож, давайте з’ясуємо, як саме«відредагували» процес видалення «неугодних» представники ЦВК. Згідно пункту7.10. Порядку, який вони нещодавно прийняли, рішення про позбавлення праваучасті в засіданні виборчої комісії прийматиметься не менше ніж двома третинамиголосів членів комісії, присутніх на засіданні комісії. Тобто, наприклад, якщона засіданні окружної виборчої комісії, яка утворена у складі 18 осіб, у певнийпроміжок часу знаходяться лише 10 членів комісії, то на підтримку рішення пропозбавлення права бути присутнім на засіданні достатньо буде лише 7 голосів.Таким чином маємо величезний простір для зловживань – дві третини присутніх зможутьпросто в якийсь момент «випадково» змовитися та одностайно прийняти рішення пронедопущення до засідання людей, які можуть завадити запланованимфальсифікаціям. Де перебуватиме в цей час решта членів комісії – питання «передвиборноїтехніки» регіоналів.
Фактично подібна редакція грубо порушує Закон"Про вибори народних депутатів України", в якому чорним по біломунаписано: «…виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавленняправа бути присутніми на засіданні осіб … не менше ніж двома третинами голосіввід складу комісії присутніхна засіданні комісії». Тобто не має значення, скільки саме членів комісіїперебуватимуть в певний час на засіданні, рішення у будь-якому випадку маютьприйняти дві третини від офіційного складу. Так, якщо загалом у комісії 18осіб, то рішення вважатиметься прийнятим лише тоді, коли за нього проголосує 12чоловік. Жодних інших варіантів законом не передбачено.
Більше того, ЦВК у прийнятому порядкуприбрала з формулювання, що міститься у вище зазначеному законі, одне єдинеслово – «протиправно». Але наслідки таких дій – наймасштабніші – через цеспостерігачі просто не зможуть виконувати свої прямі функції – перешкоджатинезаконним діям комісії. Так, у Законі зазначено: «…виборча комісія можеприйняти мотивоване рішення про позбавлення права бути присутніми на засіданніосіб,…якщо вони протиправно перешкоджаютьйого проведенню». Відтепер же для того, щоб бути видаленими із засідання,спостерігачам варто просто чимось завадити діям комісії. Тобто навіть якщо вонинамагатимуться не допустити, наприклад, підкидання до урн додаткових бюлетеніві таким чином протистояти фальсифікації, то за це їх можуть відсторонити відзасідання.
Ось такі нехитрі, але досить дієві схеми. Ікрапку в цьому питанні напередодні поставив Київський апеляційнийадміністративний суд. Так, цього тижня юрист Об’єднаної опозиції «Батьківщина»подав до даної інстанції позов про визнання дій ЦВК незаконними. Але судзалишив справу без розгляду, фактично закривши очі на майбутні правопорушення.Тут і до ворожки ходити не треба, щоб зрозуміти, що вказівки щодо такого фіналуслужителі Феміди отримали «згори». Окрім того, із цілковитою впевненістю можнастверджувати – регіонали вже запустили активний процес створення усіх можливихсхем для фальсифікацій – так би мовити, готують сани з літа, бо цілкомрозуміють – єдиний їхній шанс на перемогу – це масштабні фальсифікації.
Останні записи