Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2012, 11:46

Батон – 4,60 грн., український – 5,38 грн.?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Цього тижня Прем’єр-міністр Микола Азаров зробив гучну заяву, яка викликала обурення не лише у вітчизняних аграріїв, а й досить здивувала країн-сусідів України.

Цього тижня  Прем’єр-міністр МиколаАзаров зробив гучну заяву, яка викликала обурення не лише у вітчизнянихаграріїв, а й досить здивувала країн-сусідів України. Чинний прем’єр заявив, щоцьогорічний урожай зернових – на високому рівні, і що його нібито має вистачитияк для самих українців, так і для поставок на експорт. За даними, якіоприлюднив Азаров, всього буде зібрано понад 47 мільйонів тон.
Реакція експертів на слова чиновника виявилась досить радикальною – фахівціназвали гучні заяви уряду повною маячнею, оскільки вони не те що невідповідають дійсності, а взагалі дуже далекі від неї. Так, насправді цієїосені на Україну чекає найгірший врожай за останні п’ять років – очікується зібратине більше ніж 40 мільйонів тон. А от збитки агросектору цьогоріч сягнуть 40мільярдів гривень, проте лише 5,5 ізних аграрії списують на погану погоду. Решту зумовила вкрай недолуга політикачинної влади у аграрному секторі.
  Але найгіршим є те, що проблеми галузі, в першу чергу, відчують на собізвичайні українці, оскільки поганий урожай спричинить значне здорожчання хліба –на 25%. Тобто, якщо станом на сьогодні буханка українського коштує 4 гривні 30копійок, то восени її ціна зросте до 5 гривень 38 копійок. Завелике коливання уціні основного стратегічного продукту. Проте, такого стрибку цін, скоріше завсе, треба буде очікувати тільки у листопаді – одразу після парламентських виборів.Оскільки чинна влада розуміє, що ріст цін на хліб – досить болюче питання дляукраїнців і тому подібна ситуація суттєво погіршить рейтинг провладної партії.Скоріше за все, саме з цих причин чинний прем’єр вже сьогодні почав розказувати«казочку» про гарні врожаї – як кажуть, сани треба готувати влітку.
Тільки от Азаров не врахував, що за ситуацією із врожайністю зерна уколишній «житниці Європи» спостерігає й міжнародна спільнота. Адже з червня цього року українською пшеницею почали торгувати на Чиказькій біржі,а тамтешні трейдери пильно відстежують всіх гравців ринку. За таких обставинможна уявити, яке здивування викликали заяви прем’єра про гарний врожай україн-сусідів України, які кілька днями раніше вже встигли повідомити, що уразі необхідності зможуть налагодити канали експорту до України великої партіїзерна. Зокрема, на початку минулого тижня про це заявила Румунія.
Тим часом економісти теж б’ють на сполох – за їхніми прогнозами, те, що Кабмінприховує правду про реальний стан справ в агросекторі, невдовзі зіграє злий жарт проти самого уряду: реальнідоходи бюджету будуть значно нижче запланованих. А це спричинить додатковий тиск нанацвалюту і може стати ще одним із факторів її девальвації.
Аналізуючи кількарічну політику чинної влади, можна із цілковитоювпевненістю припустити, що наступним кроком у розв’язанні цієї проблеми станемасштабна закупівля зерна у Китаю, на яке чекатиме та ж доля, що й минулорічнугречку – куплять утридорога, а отримають українці обіцяний продукт тоді, коливже в ньому не буде жодної потреби.
Останні записи