Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.07.2012, 16:06

Реформа від чинної влади: владоохоронці замість правоохоронців

Міністр юстиції України (2014-2019)

На початку липня депутати від Партії регіонів Василь Грицак та Валерій Коновалюк, які вже відзначилися минулого місяця одіозним законопроектом про Державну службу правопорядку, внесли до парламенту чергову ініціативу – проект закону про поліцію.

 Напочатку липня депутати від Партії регіонів Василь Грицак та Валерій Коновалюк, яківже відзначилися минулого місяця одіозним законопроектом про Державну службуправопорядку, внесли до парламенту чергову ініціативу – проект закону прополіцію.
Необхідністьприйняття зазначеного  законопроектуавтори обґрунтовують тим, що нині в Україні існує нагальна потреба реформуванняправоохоронних органів відповідно до європейських стандартів. А от здійснититаку масштабну реформу регіонали збираються завдяки банальному перейменуванню «міліції»у «поліцію». Оскільки жодних інших змін законопроект фактично не передбачає.
Своє бажанняпогратися словами регіонали пояснили хибною етимологією слова «міліція». Так,за ствердженням авторів, згідно із етимологічними джерелами, слово міліція означає нерегулярнізбройні формування, що формуються з добровольців і не входять до складуофіційної системи державних правоохоронних органів, тоді як термін"поліція" означає систему державних служб, що на професійній основівиконують функції охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю. Окремо наголошується, що назва «міліція» є пережитком Радянського Союзу,натомість назва «поліція» відповідає європейським стандартам.
 Невжерозробники законопроекту сподіваються, що зміна табличок та форми одягудозволить відмежувати увесь негативний спадок діяльності міліції та повернутидовіру до цього органу з боку суспільства? Стверджувати подібне – як мінімум,некомпетентно.
Окрім того,законопроект передбачає звільнення усіх працівників міліції зі служби в органахвнутрішніх справ та проходження ними спеціальної атестації при прийнятті у такзвану «нову» структуру. Але вже зараз цілком зрозуміло, що така ініціатива ажніяк не дозволить очистити персональний склад працівників міліції, а простоперетвориться на банальний перепис одних і тих самих прізвищ з одного списку доіншого.
Виходить такасобі чергова псевдореформа – змінюється  обгортка та назва, тільки от суть залишаєтьсятією самою -  корупція, незаконні арешти,знущання із затриманими, придушення мирних демонстрацій… Адже, саме таким є нинішнєобличчя міліції. Одразу пригадується нещодавній досвід нашого північногосусіда, який вже провів подібну реформу правоохоронних органів, змінивши назву «міліція»на «поліція». Відтоді, за висновками незалежних експертів, нічого не змінилося- «новий-старий» орган продовжує бути лідером серед найкорумпованіших структурв країні, а кількість випадків незаконних арештів та нелюдського поводження ззатриманими лише зростають.
Інакше, яксліпим копіюванням провладною партією політики Росії, цю ситуацію назвати неможна. Замість того, щоб якісно оновити та зменшити штат міліції, який нині вУкраїні вдвічі більший за загальносвітовий показник - 780 працівників МВС на 100 тисяч населення – регіонали роблять все длятого, щоб лише зміцнити статус України, як «поліцейської держави».
Останні записи