Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.07.2012, 16:18

Державний земельний банк: земля – ПР, кредити – теж ПР

Міністр юстиції України (2014-2019)

Вже кілька місяців, як нічого не чути довкола досить скандального і досі не вирішеного питання – земельної реформи.

Вже кілька місяців,як нічого не чути довкола досить скандального і досі не вирішеного питання –земельної реформи. Останнє рішення щодо майбутньої долі українських земель булоприйняте у березні місяці, коли голова Державного земельного агентства заявив, що законопроект про ринок земель будеприйнятий після виборів. Тоді такі плани провладний посадовець пояснив тим, щонібито через майбутню передвиборчу кампанію у законі можуть з’явитися відвертопопулістські статті, які згодом спричинять зловживання. Проте, дуже схоже нате, що цього разу популістськими виявилися хіба що заяви зазначеного посадовця.Оскільки попри поставлені навесні у цьому питанні три крапки, насправді справау створенні ринку земель потроху і без зайвого галасу просувається силами чинноївлади.
Так, на початку цього місяця Уряд постановою № 609 створив публічнеакціонерне товариство «Державний земельний банк», який є невід’ємною частиноюземельної реформи. А вже до кінця липня Міністерство аграрної політики тапродовольства має подати Кабінетові Міністрів для затвердження проект статутубанку.
Згідно офіційнихдокументів для реєстрації та відкриття банку загалом необхідно 120 мільйонівгривень, які вже передбачені у держбюджеті. А це може значити тільки одне –от-от банк почне працювати.
Йдемо далі. То чимже згідно статуту займатиметься земельний банк? По-перше, він управлятимеземлями державної власності та займатиметься консолідацією земель. По-друге,метою його діяльності є розвиток малого і середнього бізнесу на селі за рахунокдешевих кредитів. Як обіцяють урядовці, кредитна ставка нібито становитиме 8-9% річних, що мінімум удвічі менше за ставку комерційних банків. Після такихслів провладних посадовців у пам’яті одразу спливають нещодавні обіцянкиЯнуковича щодо дешевих іпотек для молоді, які в результаті виявилися звичайноюмильною булькою. Схоже на те, що кредити від земельного банку за мінімальноюставкою повторять цей же шлях розвитку – їх отримає незначна кількість людей,наближених до чинної влади.
Проте, найцікавішоюу даному випадку є можливість Державного земельного банку продавати та купуватиземлі. Так, у прес-релізі, поширеному Кабміном, чорним по білому написано:«Управління та консолідація земель – досить дорогі процеси, які не можедозволити собі бюджет України. Тому Земельний банк в Україні повинен працюватина принципах самоокупності та самофінансування за рахунок ринкових операцій ізземлею». А значить це одне – під прикриттям «самофінансування» банк продаватимеземлю направо і наліво, а точніше – своїм та за безцінок. Проте в цій ситуаціїє й інша сторона медалі – зембанк матиме змогу ще й купувати землю занеобґрунтовано завищеною ціною знову ж таки - у своїх. А як завищувати ціни надержзакупівлях чинну владу вчити не треба, в цьому питанні вона вже не однусобаку з’їла. Тим часом продавати дійсно є що – нині держава володіє 12мільйонами гектарів угідь, 2 з яких – відумерла спадщина. Якщо ж врахувати те,що середня вартість гектара нині становить 20 тисяч гривень, то виходить, щозагальна вартість державних земель щонайменше – 240 мільярдів гривень.
Підтвердженням усімнаведеним прогнозам слугує склад наглядової ради Земельного банку, яка «задивним збігом обставин» складатиметься виключно з провладних посадовців. Так,до неї входитиме 15 осіб: представники Кабінету Міністрів України,Адміністрації Президента, Мінагропроду і Національного банку. І жодногопредставника аграріїв.
Все йде до того, щоз 1 січня 2013 року, коли планується зняти мораторій на продаж земель,зазначені тіньові схеми почнуть активно працювати. Схоже, що в такий спосібпровладна партія збирається компенсувати собі багатомільйонні витрати назаздалегідь провальну передвиборчу кампанію – чисельні білборди та телероликиіз далекими від реальності фактами та продпакети із простроченими продуктами.  
Останні записи