Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.07.2012, 16:12

КС: "Happy Birthday, Mr. President!"

Міністр юстиції України (2014-2019)

Не минуло навіть кількох днів відтоді як Конституційний суд необґрунтовано заборонив знімати недоторканість із президента та суддів, як на-гора вийшло чергове рішення.

Не минулонавіть кількох днів відтоді як Конституційний суд необґрунтовано заборонивзнімати недоторканість із президента та суддів, як на-гора вийшло черговерішення. Цього разу – стосовно процедури обрання тазвільнення голови Верховної Ради.
Так, сьогодні голова КС Анатолій Головін оприлюдниврішення, згідно якого призначення та звільнення спікера бюлетенями визнаненеконституційним. Такий висновок судді пояснили тим, що нібито таємнеголосування не гарантує відкритості в роботі парламенту.  Тобто, якщо вірити суддям, то виходить, що існуючадо цього часу процедура, якою успішно користувалась Верховна Рада вже не одинрік, насправді порушує Конституцію України. Одразу виникає запитання: чому досіцього ніхто не помічав і тільки минулого тижня депутати-регіонали такирозгледіли «помилку» у регламенті ВР і вирішили направити до Конституційногосуду відповідне подання?  
Відповідь – очевидна. У такий спосіб провладнабільшість хоче «закріпити» свої позиції у парламенті, обравши спікером своюлюдину, яка без жодних коментарів підписуватиме протягнуті Партією регіонівзакони. Оскільки нинішній спікер категорично відмовився візувати скандальнумовну ініціативу Ківалова-Колісніченка, яку намагалися прийняти у незаконнийспосіб регіонали.
Окрім того, викликає неабияке здивування шаленийпоквап служителів Феміди, які фактично винесли рішення лише за три дні. Цесправді безпрецедентна подія за всю історію КС. Адже, згідно регламентуКонституційного суду, за цей час справи лише реєструються в канцелярії і навітьне встигають потрапити до судді-доповідача.  
Тож підіб’ємо підсумки - своїм сьогоднішнімрішенням КС дозволив звільнити Володимира Литвина з посади голови ВерховноїРади простим голосуванням парламентарів та у такий же спосіб обрати «угодного»чинній владі спікера. Єдине, чого не вистачає в цьому документі, - останньоїфрази, яка б розставила всі крапки над «і»: «З Днем Народження, ВіктореФедоровичу!». І підпису – «Завжди ваші. Судді».
Щодо подальшого розвитку подійсумнівів не виникає: вже в кінці липня, зібравши позачергову сесію ВерховноїРади, чинна влада зможе сповна скористатися антиконституційним подарункомКонституційного суду.
Останні записи