Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.06.2012, 18:50

Податок на розкіш: для всіх, крім ПР?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Вже як тиждень точаться активні розмови довкола наміру провладної більшості у парламенті прийняти неодноразово анонсований законопроект про податок на розкіш.


Вже як тиждень точаться активні розмови довкола наміру провладної більшостіу парламенті прийняти неодноразово анонсований законопроект про податок нарозкіш. Так, напередодні лідерфракції ПР Олександр Єфремов заявив, що Верховна Рада може розглянути зазначений законопроект на цьому пленарному тижні. Окрім того, регіонал підкреслив – ініціатива небуде популістською. Але чи насправді так все продумано та передбачено упровладному законопроекті і чи не буде його прийняття черговою реформою ізпрефіксом «псевдо-» – ще треба детально розібратися.
Найбільші сумніви у дієвості положень законопроекту виникають, в першучергу, щодо податку на майно, який становитиме 2% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. метрзагальної площі об'єкта нерухомості. Оподаткуванню підлягатимуть квартиризагальною площею більше 200 кв. метрів, дачні або житлові будинки загальноюплощею від 500 кв. метрів. Таким чином, мінімальна планка суми податку у квартирі площею 200 квадратних метрів складе4,4 тисячі гривень.
А тепер – перше питання: чому автори законопроекту враховують лише площунерухомості, а не беруть до уваги її вартість? Наприклад, квадратний метрквартири на Софійській площі у Києві коштує 25 тисяч доларів США, тобто VIP-оселя у 195 квадратних метрів вартує близько 5 мільйонів доларів і … непідлягає податку на розкіш. Йдемо далі – мало не кожен провладний депутат тачиновник має власний котедж у Криму, площа якого, зазвичай, перевищує 500квадратних метрів, а отже – його власнику обов’язково доведеться платитиподаток на розкіш. Проте, й тут не врахували, що 85% нерухомості у Криму – цесамобуди. От і виходить, що за офіційними документами – нічийна порожня ділянказемлі, а насправді на її місці – елітне котеджне містечко за височеннимпарканом. І це – тільки незначна частина лазівок, які «зашили» регіонали длясебе самих у, за їхніми словами, «не популістський» законопроект, який вжезараз із цілковитою впевненість можна назвати черговою псевдо реформою чинноївлади. Доказом цьому – ще кілька аргументів.     

Так, із впровадженням цього податку регіонали сподіваються поповнити внаступному році державний бюджет України на 500 мільйонів гривень. Проте, вонине врахували, скільки тому ж держбюджету вартуватиме саме адмініструванняподатку на розкіш. А саме – експертна оцінка справжньої вартості того чи іншогопредмета розкоші, перевірка щодо належності нерухомості або дорогих автомобілівпевним громадянам тощо.  
Більше того, узаконопроекті не передбачений механізм зменшення витоку коштів за кордон,запровадивши який можна було б поповнити бюджет України на значно більшу суму,ніж очікується отримати з податку на розкіш. Адже, за інформацієюукраїнських ЗМІ, за останні два роки в офшорні зони та на Кіпр була перерахована просто астрономічну сума коштів - 53 мільярди 397 мільйонів доларів.
Таким чином, колекція псевдореформ, які провела за час свої каденції чиннавлада, поповниться ще одним екземпляром – так званим «податком на розкіш». Вжезараз цілком зрозуміло, що його із легкістю уникнуть всі ті депутати тачиновники-регіонали, які й нині згідно власної податкової декларації – нібитобідніші за церковну мишу. Тільки от при цьому автівка Porsche Cayenne вартістю понад 100 тисяч доларів, на їхню думку, -бюджетний варіант транспорту.  
Останні записи