Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.06.2012, 12:56

Грандіозний літній розпродаж від ПР: стратегічні об’єкти – за копійки

Міністр юстиції України (2014-2019)

Минулого тижня Уряд своєю постановою № 525 визначив Порядок прийняття рішення про приватизацію та затвердження умов продажу об’єктів групи «Г» та паливно-енергетичного комплексу.


Минулого тижня Уряд своєюпостановою № 525 визначив Порядок прийняття рішення про приватизацію тазатвердження умов продажу об’єктів групи «Г» та паливно-енергетичногокомплексу.
Спершу треба зрозуміти, що самеховається за визначенням «Об’єкти групи «Г». Так, це підприємства, що займаютьдомінуюче становище на загальнодержавному ринку відповідних товарів і послугабо мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Тобто, від цихпідприємств фактично залежить успішний розвиток економіки України. То чого жчинна влада вирішила їх продати? Відповідь цілком очевидна – заради власногозбагачення. Але давайте не будемо забігати наперед та детально розберемося упостанові №525.
Так, вже існує затвердженийФондом держмайна графік продажу цих підприємств. Згідно нього вже у серпніздійснюватиметься підготовка до продажу Керченського судноремонтного заводу(АРК) та Костянтинівського державного хімічного заводу (Донецька область), а увересні – державного підприємства Кремнійполімер (Запорізька область).
Необхідно наголосити, що Державнапрограма приватизації на 2012-2014 роки передбачає приватизацію об’єктів групи«Г» на індивідуальних засадах. Таким чином, сама процедура приватизаціїскладатиметься з таких заходів, як вивчення попиту на подібні об’єкти,встановлення вимог щодо їхнього післяприватизаційного використання, а такожвимог до покупців. Окрім того, до роботи з підготовки до приватизації підприємств, якімають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, у обов’язковомупорядку на конкурсних засадах залучатимуться радники.  
Попри всі ці перелічені заходи,затверджений Порядок не встановлює вимог щодо вивчення Фондом держмайна попитуна певний стратегічний об’єкт та не зобов’язує потенційного покупця розроблятибізнес-план післяприватизаційного розвитку зазначеного об’єкту.
Також не передбачено, яким чиномбудуть враховуватися пропозиції громадськості щодо доцільності продажу певногооб’єкту та чи буде враховуватися громадська думка взагалі.
Наразі ця ситуація дуже нагадуєпродаж електрогенеруючих компаній, коли вартість об’єктів була занижена укілька разів, а «умовний» аукціон провели за участю підставного учасника.Результат таких оборудок вже знають усі – так званий «переможець» аукціону,ім’я якого відоме заздалегідь,  отримує підприємство стратегічногозначення за копійки.
Останні записи