Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.06.2012, 18:13

ПР вирішила сколотити статки на суднобудівництві?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Події цього тижня у парламенті та під його стінами стали апогеєм цинізму, беззаконня та відвертого знущання можновладців над власним народом.

Придушення мирної демонстрації за допомогоющитів та сльозогінного газу, зламані ребра демонстрантів… Після таких дій вже ні у кого невиникне сумнів – кримінально-олігархічний режим не гребує жодними методами задлядосягнення власних забаганок.
Але це лише верхівка айсбергу, тому давайтеспробуємо розібратися, що врешті решт відбувалосяпротягом останніх днівбезпосередньо у стінах парламенту?!
Виявляється, баталії під ВР були не чим іншим, як прикриттям для оковідведеннявід чисельних злочинних та лобістських ініціатив чинної влади.
Однією з них є ухваленийпровладною більшістю у першому читанні законопроектпро проведення економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівноїпромисловості (№ 10360).
Так, у законопроекті пропонується запровадити у суднобудівній галузіУкраїни економічний експеримент терміном до 2018 року. Офіційна мета цієїініціативи – створити сприятливі умови для розвитку та ефективного використаннявиробничого потенціалу суднобудівних підприємств і поліпшенню їхньогофінансового становища. Одним словом – законопроект має відродити суднобудівнугалузь України.
Для цього у документі передбачені відповідні заходи та механізми підтримки.По-перше, суднобудівним підприємствам спишуть усі існуючі борги, які вониматимуть станом на 1 липня 2012 року. По-друге, їх звільнять від сплатиподатків на 6 років – до 2018 року включно. Окрім того, підприємства будутьзвільнені від оплати мита та податку на додану вартість за ввезення в Українунеобхідних устаткування та товарів. У тому ж разі, якщо у суднобудівельниківвиникне потреба у отриманні кредитів на розвиток виробництва, то державачастково візьме на себе відсоткову ставку кредиту. Тобто, якщо, наприклад,підприємство візьме кредит під 10% річних, то 5% компенсуватиметься здержбюджету.
Насправді, зміни позитивні - суднобудівельну галузь України вже давно требабуло б реанімувати. Якби не одне «але» - дуже вже цей законопроект нагадуєсхему, яку нещодавно провернула чинна влада із підприємствами, які виробляють«сонячну» електроенергію. Починалося все так само – аналогічні пільги, роки безподатків та компенсація кредитних відсоткових ставок. От тільки, у що цевилилося на сам кінець – вже відомо усім – перспективну «сонячну» галузьвзялися розробляти самі ж ініціатори законопроекту про її розвиток, заробившина цьому вже не один мільярд.
Тому досить легко спрогнозувати подальший розвиток суднобудівельної галузі:далі держава має виділити кілька мільярдів гривень інвестицій для підприємствта віддати у оренду на десятки років за символічні копійки значну морськуакваторію. І тільки після цього, коли вже всі можливі державні кошти будутьбезповоротно вкладені у цю галузь, з’ясується, що всю її «курує» хтось із«верхівки» чинної влади. 
Як доводить практика, усі економічні експерименти Партії регіонів – целобіювання власних інтересів державним коштом. Одні й ті ж сценарії, одні й тіж силові методи їх впровадження в життя – більшого беззаконня, ніж під часперебування при владі регіоналів, Україна досі не бачила.
Останні записи