Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.06.2012, 12:18

Владний дерибан триває: наступні – винороби?

Міністр юстиції України (2014-2019)

На початку червня депутат від Партії регіонів зареєстрував у парламенті законопроект №10550 про внесення змін до закону «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».


Суть ініціативи вельми проста –виключити з цього переліку підприємства, що здійснюють виробництвогорілки, лікеро-горілчаних виробів, та підприємства виноробної промисловості.Загалом пропонується дозволити приватизацію 78-ми підприємств у більшості регіонах України, переважно вКриму та Одеській області.
Розробник законопроекту зазначає,що подібна ініціатива обумовить додаткові надходження до державного бюджетуУкраїни, дозволить залучити інвестиції і, як наслідок, модернізувативиробництво, запровадити новітні технології.
Заявлений регіоналами план дій нібито із «відродження»горілчаних та виноробних підприємств був би дійсно дієвим у тому разі, якщо бприватизувати дозволялося виключно ті заводи, які нині є неприбутковими тадійсно не можуть самостійно подолати кризу виробництва. Тільки от назвати«неприбутковими» 78 підприємств, зазначених у провладному законопроекті, язикне повертається – більше половини із них протягом останніх п’яти років активнорозвиваються та нарощують темпи виробництва.
Наприклад, внесений до списку длямайбутньої приватизації Завод шампанських вин "Новий Світ" за останні три рокифактично перевиконав фінансовий план, щороку збільшуючи об’єми виробництва всередньому на 10%. Досить значний показник, враховуючи те, що як раз в цей часчерез фінансову кризу у розвинутих європейських країнах збанкротувало кожнетретє підприємство, що займалося виробництвом алкогольних напоїв.  Більшетого, завод двічі отримував подяку від Державної податкової адміністрації АРКза високий рівень податкової культури – підприємство вже як 10-ліття справнийплатник податків, які з року в рік зростають пропорційно отримуваним прибуткам. 
Окрім того, більшість горілчаних та виноробнихзаводів, які планують виставити на приватизацію регіонали, - це визнаніспоживачами підприємства із багаторічною репутацією. Таким чином у разіприйняття зазначеного законопроекту, у державній власності залишаться виключнозанедбані та неприбуткові підприємства, натомість лідерів вітчизняного ринкурозтягнуть по кишенях можновладці.
Якщо ж врахувати й те, що згідно останніх оцінокекспертів, на українському ринку шампанських вин спостерігаються стабільнийріст, який протримається щонайменше 5 років, та становитиме 5-7% щороку, товиходить що нині виноробні підприємства – мало не найласіші шматки вітчизняноїекономіки. Тож, фактично зазначений законопроект №10550 – чергова«прихватизація» за вже звичною схемою, яку чинна влада відпрацювала на «відмінно».
От тільки після таких ініціатив інакше як навалоюсарани перебування при владі регіоналів назвати не можна: більшістьнайприбутковіших підприємств вони вивели із державної власності та за «копійки»продали «своїм». Вартість усіх збитків, завданих Україні та українцям нинішньоювладою, важко підрахувати, але й так цілком зрозуміло – ця цифра жахатиме, анайгіршим є те, що вона продовжує рости. 
Але чинна влада забуває, що документи не горять, і тіособи, які розтягнули державне майно за копійки під виглядом приватизації, раночи пізно нестимуть за це відповідальність, а незаконно відібране в українськогонароду майно буде повернуте державі. Це один із пунктів програми Об’єднаноїопозиції, яка нині знаходиться на громадському обговоренні. І Об’єднана опозиція бере на себевідповідальність після перемоги на парламентських виборах втілити його в життя.
Останні записи