Напередодні парламентарі ухвалили у першому читанні урядовий законопроект №9739 щодо особливостей передачі в оренду та концесію об’єктів тепло- таводопостачання, які перебувають у комунальній власності.
 Задекларованою метою законопроекту є створення сприятливих умов длязалучення приватних інвестицій у сферу теплопостачання, водопостачання таводовідведення. Однак заявлені чинною владою ініціативи, як завжди, не відповідаютьреальному стану речей. Адже насправді можновладці у такій спосіб переслідуютьзовсім інші, набагато важливіші для них, цілі – нажитися на потребах простихгромадян та “прихватизувати” найбільш ласі шматки об’єктів житлово-комунальногогосподарства.
 Так, згідно нині діючого законодавства істотною умовою договоруконцесії є порядок встановлення і зміни тарифів на комунальні послуги, щонадаються концесіонером. Тобто виконком місцевої ради у договорі концесії маєзмогу визначити такі умови встановлення тарифів на ЖКП, які, в першу чергу,забезпечуватимуть інтереси жителів відповідної громади, а приватна компанія будезобов’язана їх додержуватися. Наприклад, зазначити у договорі, що за рік цінина ЖКП для населення не можуть дорожчати більше, ніж на 5%.
Натомість урядовий законопроект №9739 пропонує просто виключити цеположення. Наслідок таких дій очевидний - приватні компанії, яким буде передано уконцесію об’єкти у сферах  теплопостачання, водопостачання абоводовідведення, зможуть самостійно та на власний розсуд встановлювати тарифи накомунальні послуги. А отгромадянам доведеться просто мовчки оплачувати захмарні рахунки, оскількизгідно нового законопроекту кількаразове здорожчання ЖКП не можна буде назватинезаконним.
 Але й це ще невсе. Провладні законотворці пішли далі й на додачу пропонують збільшитиграничний строк оренди об'єктів у сферах  теплопостачання, водопостачання і  водовідведення з 10 до 30 років та дозволити передавати такі об’єкти всуборенду іншим підприємствам.
За таких умов вже незабаром так звані «компанії-привиди», відкриті напідставних осіб, отримають у користування на десятки років об’єкти комунальноївласності, що забезпечують потреби жителів селища чи міста ужитлово-комунальних послугах. І не сумнівайтесь, такі компанії отримуватимутьмільйонні надприбутки, встановлюючи непомірні тарифи, тобто фактичнонаживаючись на звичайних громадянах, яких даний законопроект поставить убезвихідну ситуацію. Більше того, вже зараз цілком очевидним є те, що всі цібагатомільярдні кошти осядуться у кишенях провладних олігархів, тоді як державнийбюджет згідно ідеально відпрацьованої регіоналами схеми отримає самі лишенькопійки.
 Що вже казати про можливі наслідки таких нововведень, якщо навітьМіністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунальногогосподарства Анатолій Близнюк у пояснювальній записці до законопроекту визнає,що в документі є правила і процедури, які містять ризики вчинення корупційнихправопорушень. Схоже, що корупція вже стала синонімом діяльності чинної влади,а саму провладну партію цілком логічно буде перейменувати на ПартіюКорупціонерів.