Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.05.2012, 18:11

Бувальщина про Почесне звання "Мати-героїня"

Міністр юстиції України (2014-2019)

«Напередодні Дня матері президент Янукович присвоїв почесне звання «Мати-героїня» 10 тисячам багатодітних матерів. Загалом з початку поточного року звання «Мати-героїня» отримали близько 20 тисяч жінок».


«Напередодні Дня матері президент Янукович присвоїв почесне звання «Мати-героїня» 10 тисячамбагатодітних матерів. Загалом з початку поточного року звання «Мати-героїня» отримали близько 20 тисячжінок».
 
Така інформація минулого тижня рясніла на головнихсторінках усіх інтернет-видань, а відповідні сюжети із мажорними ноткамиокупували випуски новин центральних телеканалів. Про цей позитив не чув хіба щопустельний самітник. Новина дійсно гарна та надзвичайно значима як для самих Матерів-героїнь,так і для всього суспільства в цілому. Проте, на жаль, насправді не все такдобре, як нам розповідають. Тому давайте розглянемо це питання з самого початку.
 
Так, згідно чинного законодавства звання«Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до 8-річного віку5-тьох та більше дітей. Матері-героїні мають право отримати одноразову допомогуурозмірі10 прожиткових мінімумів, що нині становить трохи більше10 тисяч гривень. Досить значна сума для багатодітної родини. Тільки ототримати ці гроші – майже нереально. На заваді стоїть величезний бюрократичниймеханізм, який фактично робить все можливе, щоб максимально ускладнити цейпроцес.
По-перше, немає чіткого переліку документів, якінеобхідно надати для того, щоб отримати статус Матері-героїні. Тому звичною дляУкраїни є ситуація, коли зібраний пакет документів роками блукає поміж органамимісцевого самоврядування та раз по раз повертається до ініціатора звернення. Офіційнапричина такої ситуації – нібито «неповний» перелік документів. Але як він можебути повним чи неповним, якщо він взагалі офіційно не визначений? От івиходить, що третина багатодітних матерів похилого віку вмирають, так і недочекавшись грошової винагороди. Жахлива статистика, враховуючи те, щобагатодітних родин в Україні й так кіт наплакав – лише 3%.
По-друге, присвоєння звання Матері-героїні жодним чином не гарантує того,що ці жінки зможуть потримати в руках обіцяні кошти. Так, згідно висновківРахункової палати України станом на 1 січня 2012 року грошову винагородуотримали лише 65% Матерів-героїнь. Цілком зрозуміло, що причина такого стануречей – не в байдужості самих матерів, для яких насправді цінна кожна копійка,а в політиці чинної влади.  Не секрет, щовиплативинагороди Матерям-героїняму всіх регіонах Україниздійснюються безсистемно і хаотично. Окрім того, є багато скарг, що гроші виплачувались нев повному розмірі, встановленому законодавством.  От тільки це незаважає чинному президенту замість того, щоб на законодавчому рівні врегулюватимеханізми присвоєння звання Матері-героїні та здійснення виплат грошовоїдопомоги, на всю країну оголошувати фактично порожні ініціативи. Проте, якпоказує досвід, соціальна політика нинішньої влади як раз і базується назвичайній балаканині.
Натомістьпартія «Фронт Змін» пропонує конкретні кроки для розв’язання існуючої проблеми.Для цього 27 квітня 2012 року Арсеній Яценюк та Леся Оробець внесли до ВерховноїРади відповідний законопроект.
Зокрема,опозиція пропонує визначити чіткий перелік необхіднихдокументів для подання клопотання на присвоєння почесного звання  «Матері-героїні», встановити послідовний порядок тастроки внесення й розгляду клопотань всіма відповідним органами,які загалом становитимуть не більше 40днів.Окрім того, ми вважаємо за потрібне конкретизувати самі строки виплати одноразовоїматеріальної допомоги, які обмежуватимуться 30 днями після звернення жінки.
Лишеу разі прийняття зазначеного законопроекту почесне звання «Мати-героїня»перестане бути для багатодітних матерів недосяжною мрією, а передбачену грошовудопомогу вони отримуватимуть вчасно, у повному обсязі та головне – за життя.
Останні записи