Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.05.2012, 12:15

Українська “оборонка” без тендерів

Міністр юстиції України (2014-2019)

або ПР готує чергові грошові надходження до кишень провладних олігархів


Вчорапарламентарі ухвалили у першому читанні законопроект № 8010, ініційований депутатом відпровладної більшості, та доручили профільному комітету доопрацювати його за скороченоюпроцедурою. Тобто вже за лічені дні цей законопроект буде винесено дляголосування в цілому.
Тож варторозібратися, у чому ж причини такого поспіху. Виявляється, що все «до болю»просто – можновладці планують протягнути черговий корупційний механізм, щодозволить проводити мільярдні оборудки на їхню користь.
Кінцева метаініціатив зводиться до наступного – вивести процедуру закупівлі товарів і послуг, які здійснюються підприємствами оборонно-промисловогокомплексу, з під дії закону «Про здійснення державних закупівель». Тобто надатиможливість підприємствам оборонної промисловості вільно укладати договори назакупівлю товарів і послуг без будь-яких тендерів. При цьому громадськістьнавіть і не знатиме про конкретні умови таких договорів, адже відомості про нихніде не оприлюднюватимуться.
Наслідки такої ініціативи – цілком прогнозовані: черговакругленька сума державних коштів буде розтягнута по кишенях чиновників та їхніхродичів. Ну, а про масштаби тіньових оборудок можна буде лише здогадуватися. Оскільки,як свідчить гіркий досвід, можновладці у відкриту щонайменше удвічі завищуютьціни при державних закупівлях – придбання бурової вежі на 200 мільйонів доларівдорожче від ринкових цін яскраве тому підтвердження.
Окрім того,тут варто згадати висновок Рахункової палати про держзакупівлі у 2010 році. Йогосуть зрозуміла із самої назви – «Прозорість держзакупівельв Україні - утопія». Зокрема, фахівці зазначили, що основна проблема, яка зроку в рік загострюється все більше, - це багатомільярдні втрати бюджету черезпроведення неконкурентних процедур при здійсненні державних закупівель товарів,робіт і послуг. Так, у 2010 році лише 29% державних коштів було використано законкурентними процедурами, решта - за процедурою закупівлі в одного учасника.
 Тут варто взяти доуваги й те, що цьогорічне фінансування Міністерства оборони України, до складуякого й входять підприємства оборонно-промислового комплексу, обіцяє стати одниміз кращих за всю історію існування історії Збройних Сил України. Так, у 2012році Державним бюджетом України Міністерству оборони планується виділити 16387,5 мільйонів гривень, що на 30% більше, ніж минулого року. Тому цілкомочевидними стають далекоглядні плани провладної більшості – спершу збільшитифінансування галузі, а потім привласнити ці кошти.
От і маємо нині таку ситуацію, коли за межамизаконодавчого поля здійснюються закупівлі на багатомільйонні суми, а здотриманням норм законів - лише тендерні процедури на незначні кошти, так бимовити – «для окозамилювання». Більше того, стан справ лише погіршується, акерує цим руйнівним процесом чинна влада. І це при тому, що регіонали середосновних своїх завдань активно декларують створення конкурентного середовища,запобігання проявам корупції та забезпечення ефективного використання бюджетнихкоштів.
Останні записи