Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2012, 17:50

Скільки владу не годуй – їй все мало!

Міністр юстиції України (2014-2019)

Минулого тижня провладні парламентарі прийняли, а президент підписав скандальний законопроект про внесення змін до Державного бюджету України на 2012 рік, таким чином збільшивши його витратну частину на 33,3 мільярди гривень.

Минулого тижня провладніпарламентарі прийняли, а президент підписав скандальний законопроект провнесення змін до Державного бюджету України на 2012 рік, таким чином збільшившийого витратну частину на 33,3 мільярди гривень. Проте тут доцільніше було бсказати так: збільшивши цьогорічний прибуток провладних посадовців та депутатівна 15,1 мільярд гривень. Оскільки лише половина передбачених законом  коштів піде безпосередньо за їх цільовимпризначенням – на фінансування соціальних ініціатив.
Давайте зупинимосябезпосередньо на цифрах. Так, сума у 45 мільйонів гривень вже давно перебуваєна слуху. Мабуть, вже кожен українець знає цільове призначення цих коштів – їхдодатково виділять на оздоровлення і перельоти вищих посадовців та наматеріально-технічне забезпечення Кабміну.
Проте решта цифр вжеприйнятого закону не менш цікава і вражає своїм неприхованим цинізмом. Зокрема,180 мільйонів гривень цьогоріч додатково виділять Державній судовій адміністраціїУкраїни, з яких 3 мільйони гривень піде на забезпечення голів судів урядовимзв’язком. Залишається лише здогадуватися, що то буде за диво-зв'язок за такуціну. Ясно одне – він буде слугувати для якнайшвидшої комунікації судів ізБанковою для блискавичного виконання служителями Феміди вказівок згори.
Ще 775 мільйонів гривеньпередбачено Міністерству екології на розвиток мінерально-сировинної бази. Апростіше кажучи, ці кошти підуть на розробку перспективних на видобуток нафтита газу ділянок. Враховуючи те, що нині всі діючі родовища вже «контролюються»приватними наближеними до чинної влади особами,в уяві одразу складається повнакартина майбутніх дій чинної влади. Покроково це матиме такий вигляд: коштом бюджетурозроблять кілька нафтородовищ, приймуть новий законопроект про їхній продаж,проведуть тендер «для своїх» та просто передадуть перспективні родовища до рукпровладних олігархів.
Ось так насправді виглядаєзакон, основною метою якого, за словами чинної влади, було забезпечення коштамиусіх обіцяних соціальних ініціатив. І це лише кілька цифр із усіх, що булиприховані за гарною метою. В цьому документі є ще дуже багато цікавого.Зокрема, 5 мільярдів гривень, які виділять Міністерству фінансів України безбудь-яких обґрунтувань та розрахунків; 1,5 мільярда гривень, що підуть напопуляризацію та фінансування передвиборчих обіцянок Партії Регіонів в окремихмістах України; 300 мільйонів гривень – на забезпечення виконавчої влади вобластях …
Виходить, що прийнятийзаконопроект №10317 направлений зовсім не на фінансування соціальних ініціатив,по суті – це перший транш для оплати передвиборної агітації регіоналів. Тількиот спонсором політичної гри провладної партії чомусь виступив українськийнарод, який на даний момент не те що не довіряє чинній владі, а вже відверто їїзневажає.
Насправді, альтернатива щодозалучення коштів для фінансування саме соціальних ініціатив, а не вкладаннячергових товстих пачок купюр до кишень провладних посадовців, існує. Відповіднийзаконопроект протиставив владному лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк. Вінпередбачає перерозподіл додаткових надходжень до Державного бюджету України насоціальні потреби населення. Згідно даного законопроекту, окрім передбаченихКабміном 18,2 мільярдів гривень, соціальна сфера додатково мала б отриматимайже 40 мільярдів гривень. 24 мільярда з яких – це повернення за ініціативоюАрсенія Яценюка до бюджету безпідставно списаної минулого року заборгованостіпідприємствам паливно-енергетичного комплексу, якими володіють олігархи зПартії Регіонів.
Так, запропонований Арсенієм Яценюком законопроектдозволив би додатково виділити 3 мільярди гривень на галузь охорони здоров’я; 1мільярд гривень на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям,інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям; 1 мільярд гривень назабезпечення житлом інвалідів війни та громадян, які постраждали внаслідокЧорнобильської катастрофи; 1 мільярдгривень на надання роботодавцям дотацій для забезпечення молоді першим робочиммісцем.
Законопроект Арсенія Яценюкапровладна більшість відхилила, передбачивши на соціальне забезпечення українціву бюджеті 2012 року мінімальні крихти. Натомість себе регіонали, як завжди, необразили. Але, як кажуть, на ворі шапка горить – приховати системне розкраданнядержавного бюджету чинна влада вже не в змозі. Тому регіонали вирішили йти«ва-банк» - на сам кінець власного перебування при владі «почистити» кишенізвичайних українців «під нуль», а далі – будь, що буде. 
Останні записи