Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2012, 14:31

Увага! Увага! Розпродаж облгазів! Не більше 5 в одні руки!

Міністр юстиції України (2014-2019)

Все менше й менше часу залишається до старту чергової афери чинної влади – приватизації газорозподільних та газопостачальних товариств.

Все менше й менше часузалишається до старту чергової афери чинної влади – приватизації газорозподільнихта газопостачальних товариств. Так, вже за місяць розпочнеться «великийвесінній розпродаж» для обраних, тобто – для провладних олігархів.
Підготовка до «часу «Ч»розпочалася ще минулого року. Тоді Кабінет міністрів України своєюпостановою №1053 зобов’язав Національну акціонерну компанію «Нафтогаз України» передати вмісячний строк Фонду державного майна пакети акцій 48 обл- та міськгазів дляподальшої приватизації. А в кінці січня 2012 року Фонд держмайнаУкраїни затвердив план продажу пакетів акцій газорозподільних тагазопостачальних товариств, що належать державі. Старт «розпродажної кампанії» припадає на початок травня.
Відразупривертає увагу одна особливість прийнятого плану – на все про всезнадобиться лише три місяці. І це враховуючи те,щодля проведення прозорого конкурсу потрібно здійснитинизку кропітких дій: провести незалежний аудит,аби визначити ринкову вартість підприємства, визначити умови конкурсу, а такожвивчити усі майбутні пропозиції. Погодьтесь,  всього за три місяці цеоб’єктивно неможливо зробити. Виглядає все це як чергова спроба дерибануласих шматків державної власності. Цілком зрозумілийі  подібний поспіх можновладців – не загорами парламентські вибори, а от рейтинг провладної партії катастрофічнопадає. Томуі намагаються якнайшвидше «на прощання» набити своїкишені.
Враховуючи стиль роботи чинної влади, найімовірнішийрозвиток подій у даному питанні - Уряд разом із Фондом державного майна штучностворять такі умови приватизації, які є найбільш сприятливими для нинішніхвласників облгазів – бізнес-структур, наближених до влади. Таким чином, всі газові підприємстваУкраїни зосередяться в одних руках. А найголовнішою проблемою затаких обставин стане  неминуче підвищення ціни на газ для населення.
 Окрімтого, немає жодних гарантій, що тарифи та умови оплати для всіх будутьоднаковими. А це відкриває можливість для чергової протизаконної діяльності –так званого «енергетичного рекету». Приміром, комусь із нинішньої владноїверхівки впаде в око якийсь завод чи підприємство. І вже завтра його власникуможуть повідомити, що газ для нього дорожчає на 50%. Відтак, буде створеноефективний механізм нарощення заборгованості та доведення підприємства добанкрутства.
У народі кажуть: «Перед смертюне надихаєшся». Проте чинна влада всіляко намагається спростувати цю тезу, ізновими силами похапцем розкуркулюючи останнє державне майно. У такий спосібпровладні депутати намагаються забезпечити собі безбідне майбутнє фактично за рахунокзвичайних українців, розуміючи, що кінець їхньому перебуванню на «місці під сонцем»прийде із парламентськими виборами.
Останні записи