Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2012, 16:17

Урядова п’ятирічка по відмиванню коштів

Міністр юстиції України (2014-2019)

Напередодні Верховна Рада прийняла в першому читанні Проект Закону про основи розвитку Автономної Республіки Крим та особливості провадження інвестиційної діяльності на її території (р.н. 8763).

Напередодні Верховна Рада прийняла в першому читанні Проект Закону про основи розвитку АвтономноїРеспубліки Крим та особливості провадження інвестиційної діяльності на її території(р.н. 8763).
Основна ідея цього документу полягає в тому, щоб надати податкові та митніпільги інвесторам, які будуть вкладати кошти в реалізацію інвестиційнихпроектів на території АРК. У такий спосіб провладні можновладці сподіваютьсястимулювати приток коштів у інфраструктуру Криму. І це попри те, що з самогопочатку було відомо – законопроект № 8763 має потенційно високий ступінькорупційного ризику. Так зазначено навіть у пояснювальній записці. До того жвзагалі відхилити зазначений законопроект рекомендувало у своєму висновку Головне науково-експертне управління ВРУ. Та, як бачимо,автори-урядовці проекту закону «видят цель и не видят препятствий».
Окрім іншого, в законопроекті пропонують внестизміни до Закону України «Про Єдиний митний тариф». А саме - протягом п’яти років з моменту реєстраціїінвестиційних проектів, що реалізуються на території АРК,  устаткування, обладнання та комплектувальнівироби для зазначених інвестпроектів, що ввозяться на митну територію України, звільнятимуться від сплати мита.
І тут велике АЛЕ: перелік товарів, які можуть звільнятися від сплати мита, законопроектом непередбачений.
Тобто, автори законопроекту про основи розвитку АРК з самого початку«зашили» в документ чергову тіньову схему для відмивання коштів.
Окрім того, тут варто наголосити, що кошти, отримані за сплату мита, - однеіз джерел наповнення держбюджету. Тому, скільки втратить бюджет України у разіприйняття законопроекту № 8763 – передбачити важко, проте вже зараз можнастверджувати, що це будуть астрономічні цифри. Дана ситуація розвиватиметься зааналогією з колишніми лобістськими рішеннями про вільні економічні зони. Тобтозамість покращення інфраструктури під прикриттям зазначеного законопроекту вУкраїну ввозитимуть «вкрай необхідний» для розвитку Криму імпорт з Китаю, абоалкоголь та цигарки, на яких можна отримати надприбутки. Ще один варіант, якимможуть скористатися угодні чинній владі «інвестори»  – ввіз пального, таким чином фактично створившиузаконених клонів «Лівели». І не треба бути ворожкою, щоб передбачити подальшийрозвиток подій: після того, як «пільговий» час сплине – більшість так званих «інвестиційнихпроектів» на території АРК припинять своє існування.
Останні записи